2023. 10. 20.

Légicsapás ért egy görög ortodox templomot Gázában, 18 ember életét vesztette

18 áldozata már biztosan van annak a csütörtök éjjeli légitámadásnak, mely a Szent Porfüriosz görög ortodox templomot érte Gázában. A templom – mely a Hamász támaszpontja mellett található – súlyosan megrongálódott.

Több száz kitelepített palesztin kapott menedéket a Gázai övezetben lévő görög ortodox templomban, mielőtt az éjszaka folyamán találat érte. A támadás lerombolta a templom homlokzatát, a mellette lévő épületet pedig teljesen romba döntötte. A légicsapás következtében legalább 18 ember életét vesztette, sokakat kórházba szállítottak. A 12. századi Szent Porfüriosz templom volt a legrégebb óta használatban lévő templom az övezetben.

„Az egyházak és intézményeik, valamint az általuk nyújtott menedékhelyek – amelyekkel ártatlan polgárokat, különösen gyerekeket és nőket védenek, akik az elmúlt tizenhárom napban a lakónegyedek elleni izraeli légicsapások miatt elvesztették otthonukat – elleni támadások olyan háborús bűncselekménynek minősülnek, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni” – állt a Jeruzsálemi Ortodox Patriarchátus nyilatkozatában. Elmondták, hogy továbbra is elkötelezettek abban, hogy teljesítsék vallási és erkölcsi kötelességüket, és segítséget, támogatást és menedéket nyújtsanak a rászorulóknak, az ezen intézményeinek kiürítésére irányuló folyamatos izraeli követelések és az egyházakra e tekintetben gyakorolt nyomás közepette is.

hirdetés

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint „az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vadászgépei csapást mértek a Hamász terrorcsoport egyik parancsnoki és irányítóközpontjára, ahonnan rakétákat és aknavetőket lőttek ki Izrael felé”. „Tudunk a sérültekről szóló jelentésekről, az incidens vizsgálata folyamatban van” – áll az IDF közleményében. Hozzátették, hogy „a Hamász szándékosan polgári területeken helyezi el eszközeit, és a Gázai övezet lakóit használja emberi pajzsként”.

Eközben Izrael kitelepíti a lakosait a libanoni határ mellől, ami a háború eszkalációját vetíti előre. Egyiptomban, a rafahi határátkelőnél egyre nagyobb a mozgolódás, egyesek szerint akár még ma megnyílhat az átkelő a segélyszállítmányok előtt, hogy azokat Gázába szállítsák.

Imádkozzunk a békéért, az elhunytakért, hozzátartozóikért és a vezetőkért!

Forrás: telex.hu, CNN.com

Hírek
hirdetés