2023. 10. 16.

“Részemről teljes a készség” – Pizzaballa jeruzsálemi pátriárka felajánlotta magát a gázai túszokért cserébe

Pierbattista Pizzaballa bíboros, Jeruzsálem latin pátriárkája október 16-án, hétfőn egy olaszországi újságírókkal tartott videokonferencián, kérdésre válaszolva kijelentette, hogy hajlandó lenne elcserélni magát a Hamász által túszul ejtett és a Gázai övezetben fogva tartott izraeli gyermekekért. Ferenc pápa szeptember 30-án kreálta bíborossá a latin pátriárkát. A cikket a Magyar Kurír oldaláról szemlézzük.

„Kész vagyok a cserére, bármire, ha ez a szabadsághoz vezethet, hogy hazahozzuk a gyerekeket. Nem probléma. Részemről teljes a készség.

Először is meg kell próbálni elérni a túszok szabadon bocsátását, különben nem lesz mód arra, hogy megállítsuk [az eszkalációt]. Hajlandóak vagyunk segíteni; én személyesen is” – mondta a bíboros. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy neki és hivatalának még nem volt közvetlen kapcsolata a Hamásszal, azzal a militáns iszlamista csoporttal, amely október 7-én megtámadta Izraelt, 1300 ember halálát okozva. „A Hamásszal nem lehet beszélni. Ez nagyon nehéz” – mondta.

Az iszlamista terrorszervezet fegyveresei körülbelül kétszáz embert ejtettek túszul, közülük feltehetően körülbelül egytucatnyian gyerekek. A latin pátriárka felügyeli a római katolikus tevékenységet Izraelben és a palesztin területeken, valamint Jordániában és Cipruson, egy olyan régióban, ahol becslések szerint 300 ezer római katolikus él.

A gázai hatóságok szerint az izraeli csapásoknak eddig legalább 2750 halálos áldozata volt, egynegyedük gyermek; tízezerre tehető a sebesültek száma. További ezer embert eltűntként tartanak számon, akik feltehetőleg a romok alatt vannak.

Pierbattista Pizzaballa elmondta, hogy körülbelül ezer kereszténynek nyújtanak menedéket a Gázai övezet északi részén található egyházi épületekben, miután otthonaik megsemmisültek az izraeli csapásokban. „Nem tudják, hová menjenek, mert a mozgás veszélyes” – mondta. Izrael felszólította a kimerült gázaiakat, hogy déli irányban hagyják el a területet, amit már több százezren meg is tettek a több mint kétmillió embernek otthont adó enklávéban. A Gázai övezetet irányító Hamász azt mondta az embereknek, hogy ne vegyék figyelembe Izrael üzenetét.

A jeruzsálemi főpásztor a napokban adott interjújában azt is elmondta, hogy az ellenségesség fokozódását mindenki tapasztalhatta a közelmúltban. “Azt azonban senki nem látta előre, hogy ilyen erőszakosan, ilyen nagy mértékben és brutálisan robban ki [a háború]. Ez egy olyan kérdést vet fel, amelyet eddig félretettünk: a palesztin kérdést, amelyről egyesek talán azt gondolták, hogy már a múlté.

Amíg a palesztin kérdést, a palesztinok szabadságát, méltóságát és jövőjét nem veszik kellőképpen figyelembe, addig az Izrael és Palesztina közötti béke kilátásai egyre távolibbak lesznek.”

A pátriárka nemrég minden plébániát és szerzetesközösséget egynapos böjtre és imádságra hívott a békéért és kiengesztelődésért, amelybe mi is bekapcsolódhatunk. “Arra kérünk mindenkit, hogy október 17-én, kedden böjtöljön, önmegtartóztatást gyakoroljon és imádkozzon. Szervezzünk imaórákat szentségimádással, és a rózsafüzér imádkozásával forduljunk a Boldogságos Szűz Máriához. Bár valószínűleg egyházmegyéink több részén a körülmények nem teszik lehetővé a nagyobb összejöveteleket, azonban lehetséges egyszerű és komoly közös imádságos perceket szervezni a plébániákon, szerzetesközösségekben és családokban” – fogalmazott a főpásztor.

Imádkozzunk mi is a békéért és a háború mielőbbi befejezéséért!

Borítókép: Catholic News Agency
Hírek