2023. 10. 16.

5 szívmelengető film hidegebb időkre

Most, hogy az indián nyárnak is vége, és valóban hűvösebbre fordult az idő, egyre jobban vágyni kezdünk az otthoni bekuckózásra, a kedves történetekre, az elcsendesedésre. Készíts be egy forró teát vagy kávét, és mehet a mozi otthon! Ehhez ajánlunk most neked 5 remek filmet.

  1. A könyvtolvaj

Ha szívmelengető filmre gondolok, nekem mindig A könyvtolvaj jut eszembe először. Gyönyörű történet, amely sokáig nyomot hagy az emberben, ha nyitott szívvel nézi.

A második világháborús Németországban nevelőszülőkhöz kerül egy élénk fantáziájú kislány. Liesel most ismerkedik a betűkkel, a könyvek egy új világot nyitnak meg előtte. Ugyanakkor az élet egyre félelmetesebbé válik, különösen, hogy a család egy titkos vendéget rejteget a lépcső alatt. Liesel és Max, a zsidó fiú közösen fedezik fel a szavak erejét, amely kapaszkodót nyújt nekik a körülöttük zajló borzalmak közepette, segít akkor is, amikor az ember már úgy érzi, hogy minden elveszett. Kettejük barátsága és valódi szeretete minden sötétségen átvilágít.

  1. A szerelem hálójában

Egy igazi kilencvenes évekbeli klasszikus, amely mindig azt juttatja eszembe, bárcsak visszamehetnénk abba a korba. Kathleen Kelly (Meg Ryan) a világ talán legszebb gyermekkönyvboltjának a tulajdonosa. Egy nap azonban az utca túloldalán Joe Fox (Tom Hanks) megnyitja könyváruházát, amely korántsem olyan meghitt, viszont sokkal nagyobb, mint Kathleené. A két üzletvezető és harcias ellenfél éjszakánként NY152 és Shopgirl álnév alatt ismerkedik és hamarosan meg is kedvelik egymást. De eljön a nap, amikor az igazság kiderül, és rájönnek, hogy az álnév mögött ki van. Egy szépen elmesélt romantikus film szerethető karakterekkel és persze a hangulatos őszi New Yorkkal.

hirdetés

  1. Zöld könyv – Útmutató az élethez

Sokáig halogattam az Oscar-díjas film megnézését, valahogy idegenekedem attól, amit nagyon beharangoznak. A Zöld könyv viszont pozitív csalódást okozott, és őszintén szólva, nem akartam, hogy vége legyen. A történet szerint Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jólelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobóember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek. Szintén egy barátság megható története ez.

  1. Lelki ismeretek

A legzseniálisabb animációs film, amit az elmúlt években láttam. Az Agymanók készítői ezúttal sem egy átlagos történetet találtak ki. Joe, a középkorú zenetanár egy állami iskolában igyekszik a többé, de inkább kevésbé tehetséges gyerekeknek átadni valamennyit abból, ami őt magát maradéktalanul érdekli: a jazz iránti rajongásból. A végeláthatatlan, szürke hétköznapokon csakis a zene szeretete tudja őt átsegíteni, de egy napon lehetősége adódik, hogy bekerüljön álmai bandájába, és karrierje végre kezdetét vegye. Ekkor azonban egy tragédia következtében- maga sem érti hogyan, de – átkerül a túlvilágra, és szembesülnie kell a halállal. Egyetlen menekülési lehetősége az a hely, ahol a lelkeket felkészítik az új életre, személyiséget, érdeklődési köröket és társat rendelve hozzájuk. A Lelki ismeretek inkább szól a felnőttekhez, mert összetett, mély mondanivalóval bír, de a képi világa teljesen befogadható a gyerekek számára is.

  1. Bob, az utcamacska

Egy gyógyulófélben lévő drogfüggő fiatalember találkozik egy vörös szőrű kóbor macskával, amitől mindkettejük élete megváltozik. A fiatalember eredetileg úgy dönt, hogy megpróbálja meggyógyítani és felerősíteni a macskát, ezután útjára akarja engedni, de a később Bobnak elnevezett állat mindenhová követi őt, és végül egymástól elválaszthatatlanná válnak. A film igaz történet alapján készült, a Londonban élő James Bowen szerint Bob megmentette az életét. „Ez ennyire egyszerű. Sokkal több volt mint társ. Vele az oldalamon iránymutatásra leltem, célra, amely addig hiányzott. Nem volt hozzá fogható macska és soha nem is lesz.”

+1. Életem nyara

Hogy egy kimondottan keresztény témájú film is legyen a listán, szeretettel ajánlom az Életem nyara című filmet, amely a Netflix kínálatában érhető el. A sztori röviden annyi, hogy amikor a gondokkal küzdő kamasz, Will Hawkins (Kevin Quinn) összetűzésbe kerül a törvénnyel, választania kell a javítóintézet és egy keresztény nyári tábor között. Will kezdetben nem találja a helyét, de végül kitárja a szívét. Beleszeret egy táborozóba (Bailee Madison), és ott talál otthonra, ahol a legkevésbé várta. A filmben sokszor fakadnak dalra, amit én nem kimondottan élveznék, de meggyőzött, hogy a számok között több dicsőítés is van. Feltöltő és kikapcsoló ez a másfél óra. 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Filmajánló
hirdetés