2023. 10. 15.

Akármennyire is tabuként kezeljük, Isten találta ki, hogy jó legyen a szex

A szexualitást, és azon belül is a gyönyört tabutémaként szoktuk kezelni az egyházban, holott ezt is Isten teremtette. Sokan mégis úgy növünk fel, hogy a családban nem szabad beszélni róla, és az az érzés alakul ki bennünk, hogy ez az egész bűnös. Ez azonban hazugság. A testünk – beleértve a nemiszerveinket is – Isten jó teremtményei, és az Ő ötlete volt az orgazmus vagy a nemi hormonok is.
Nagyné Végh Csenge, az Egytestté blog szerzője zseniális előadást tartott fiataloknak, ezt szemlézzük.

Honnan erednek a hazugságok a szexről? – tette fel a kérdést Nagyné Végh Csenge, az Egytestté blog szerzője a BP Ifi talk előadásán. A fiatalok szerint más emberektől, a médiából, a romantikus filmekből, összességében a minket körülvevő világból. De miért is lettek ezek a hazugságok? Ha a kezdetekre ugrunk vissza, a szex is a bűneset miatt romlott meg ennyire.

Végh Csenge szerint mi, keresztények a legtöbbször csak a jéghegy csúcsával, vagyis a szexuális viselkedéssel foglalkozunk, az alatta lévő gondolatokkal, hazugságokkal nem igazán. „Egészen kisgyerekkorunktól körbevesz minket az a történet (kik vagyunk, honnan jöttünk, mi a célünk stb.), amely alapján a világ gondolkodik. Ha nem távolítjuk el a világ gyökerét, és nem ültetjük el magunkban a krisztusi gondolkodást, akkor ne csodálkozzunk, ha a régi gyökér hoz gyümölcsöket” – fogalmazott.

„Kérlek azért titeket, testvéreim, az Isten irgalmasságára, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda magatokat élő, szent, Istennek tetsző áldozatul, és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes” – írja Pál a rómaiakhoz írt levélben. Vagyis a jéghegy nem látható részének kell elősorban átformálódnia ahhoz, hogy a látható rész, azaz a viselkedésünk változzon, megújuljon.

Ha az igazságot akarjuk látni, akkor Isten  igaz történetéhez kell visszanyúlnunk. Ennek a része, hogy Isten teremtett, és amit Ő teremt, az jó. A bűn megrontotta ezt a jó teremtést, de Jézus eljött, hogy megváltson minket – és Vele fogunk élni örökké és újjáteremtett világban.

hirdetés

Miért alkothatta meg Isten a szexet?

„Nemcsak ajándékként, hogy élvezzük, hanem azért is, hogy önmagáról tanítson valamit” – hangsúlyozta.

A szex három fő funkciója a gyermeknemzés, a gyönyör és az egység megélése. Először is: a gyermeknemzés és a szex a mai kultúrában teljesen elvált egymástól, és ez jelentősen átrendezte a gondolkodást. „Az, hogy Isten úgy döntött, hogy két ember szexuális egyesüléséből fakad az új élet, azt szimbolizálja, hogy ha Krisztus betölti az egyházat, abból fakad az újjászületésünk. Ilyen értelemben az egyház egy anya, aki táplálja a gyermekeit” – mutatott rá Csenge.

A gyönyört – bár tabuként szoktuk kezelni az egyházban – szintén Isten teremtette, nem az ördög. Sokan mégis úgy növünk fel, hogy a családban nem szabad beszélni róla, és az az érzés alakul ki bennünk, hogy ez az egész bűnös. „Ez azonban hazugság. A testünk – beleértve a nemiszerveinket is – Isten jó teremtményei, és Isten ötlete volt az orgazmus vagy a nemi hormonok is.” De vajon Isten miért találta ki, hogy a szex jó érzéseket okozzon? Meg akarta mutatni, hogy a szeretet, amely a Szentháromság tagjai között van, örömteli és jó dolog. „Sokszor mi, emberek úgy beszélünk a szeretetről, mintha az csak áldozatvállalás lenne, nehéz lenne, nem szólhatna az érzelmekről. De Isten azt akarta megtanítani nekünk, hogy az egység, a szeretet egy jó érzést okoz” – emelte ki. Ugyanis

minden földi dolog előrevetíti azt a lelki örömöt és extázist, amelyet a mennyben fogunk megélni.

Ez nem azt jelenti, hogy a mennyben lesz szexualitás, hanem, hogy a szex is egy fontos jelkép. „Mert gyönyörködik majd benned az ÚR, és országodnak ő lesz a férje. Mert ahogy az ifjú elveszi a hajadont, úgy vesz el téged, aki felépít; ahogy a vőlegény örül menyasszonyának, úgy örül majd neked Istened.” (Ézs. 62:4-5) A Biblia tehát úgy utal a házasságra és a szexualitásra, mint ami az Istennek és népe kapcsolatának metaforája.

A mai világ nem szövetségben, egységben gondolkodik, hanem szerződésben. Eszerint nem kölcsönös alárendelődés van, hanem autonómia: „én vagyok az ura a saját testemnek” és „ha nem tudod azt nyújtani, amit vártam, akkor viszlát”. A Biblia ezzel szemben szövetségben, házasságban gondolkodik, ez adja meg az igazán mély intimitáshoz a biztonságos kereteket és a valódi szeretetet, amely Istenre mutat. Tim Keller úgy fogalmaz: „A szexet Isten adta arra, hogy a testemmel azt fejezzem ki a társam felé: teljesen, kizárólagosan és véglegesen hozzád tartozom.”

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Szemle
hirdetés