2023. 10. 12.

Ferenc pápa felhívta telefonon a gázai plébánost

A gázai plébános, Gabriel Romanelli atya a háború kezdete óta két hívást is kapott Ferenc pápától, aki arról érdeklődött, hogy vannak az emberek ott a Hamász terrortámadásait követően zajló izraeli csapások idején – írja a Vatican News.

Ferenc pápa folyamatosan követi a gázai történéseket, telefonon kapcsolatot tartva az övezet kis keresztény közösségével. Gabriel Romanelli plébános atya kedden elmondta a Vatikáni Rádiónak, hogy szombat óta két telefonhívást kapott a pápától. Romanelli atya jelenleg Betlehemben tartózkodik, és állandó kapcsolatban van egyházközsége híveivel. „A pápa hívott néhány perce” – nyilatkozta. „Kifejezte lelki közelségét és imáiról biztosított. Romanelli atya köszönetet mondott a pápának felhívásáért, amelyet a tűzszünet érdekében és minden erőszak, terrorizmus és háború leállításáért tett közzé. A pápa „meg akarta mutatni lelki közelségét, és most közvetlenül hívja fel a közösséget káplánom segítségével, aki a plébánián a befogadást talált menekülteket segíti”.

A katolikus közösség helyzete

A gázai plébánián körülbelül 150 olyan ember él, akik elvesztették otthonukat, vagy biztonságos helyet keresnek a bombázások elől – mondta az olasz származású pap. Megjegyezte, hogy a támadások az egész területet érintették, de még nem érkezett jelentés arról, hogy a keresztény közösségből meghalt volna valaki, viszont keletkeztek károk. Gáza egész területén keddi jelentések szerint több mint 770-en haltak meg, és 4000-en megsérültek a Hamász október 7-i terrortámadásaira válaszul végrehajtott izraeli csapások következtében. „Ferenc pápa hétfőn is hívott” – hangsúlyozta a gázai plébános. Kifejtette: a pápa tudni akarta, hogy van a nép és az egyházközség. A pápa egyúttal „áldását is küldte, hogy mindenki megtapasztalhassa az Egyház közelségét”.

A Vatikáni Rádiónak adott interjújában Romanelli atya a következőket nyilatkozta:

hirdetés

Hogy van a keresztény közösség?

A plébánián közel 150 főt látunk vendégül, és van egy másik család egy másik központban. A Szent Család iskolában több szomszédot is befogadtunk, akik menedéket kerestek. Sokan elhagyták otthonukat, és valamelyik családtagjuk vagy barátjuk otthonában kerestek menedéket egy kicsit csendesebb helyen, de ebben a három napban az egész Gázai-övezetet bombázták, ezért senki sem tudja megmondani, hol vannak nagyobb biztonságban. Hála Istennek, a katolikus egyház struktúráit mindig is tiszteletben tartották, tudván, hogy mi nem szólunk bele semmilyen politikai vagy katonai kérdésbe. A miénk egy béke misszió, humanitárius misszió ott, ahol a plébániatagjaink vannak, ahol fogyatékos gyermekeink vannak és olyan emberek, akiknek segítségre van szükségük, vagy akiket elhagytak. Teréz anya nővéreivel és az Isteni Ige Társaság atyáival, a verbitákkal dolgozunk együtt. Iskoláink mindig is a befogadás helyei voltak, ahol szívesen látjuk az embereket. A helyzet nagyon-nagyon súlyos.

Hány robbantás történt szombat óta?

Hány…? Nem tudnám megmondani… több száz. Hétfő estig a halottak száma körülbelül 700 volt, köztük 140 gyerek, és az övezet egészségügyi minisztériuma szerint több mint háromezren megsérültek, akiknek 10%-uk gyerek.

Van információja azokról az emberekről, akik az elmúlt órákban elvesztették otthonukat vagy családtagjaikat?

Igen, néhány plébániatag elvesztette otthonát, mások házai pedig súlyosan megrongálódtak. Vannak, akik azt sem tudják, mi történt az otthonukkal. Nem tudtak visszatérni, hogy megnézzék, mi a helyzet, de a régió minden tájáról kapnak fényképeket. Például van egy nagyon lakott városrész a belvárosban, egy gazdag környék, amelyet szörnyen bombáztak. Sok ház megrongálódott ebben a három napban.

Mit gondolnak az emberek a történtekről?

Általában nem mondják ki a véleményüket, főleg a Gázai-övezetben nem, de mindenbe belefáradtak. Sajnos sok mindenben nem hisznek, mert egy pillanatra úgy tűnt, hogy a dolgok jó irányba mennek, és soha nem gondolták volna, hogy ennyi gyilkosság történik, ennyi embert megfosztanak a szabadságától. Ezek olyan dolgok, amelyek valóban sokkolták az egész világot. A plébániatagokat természetesen nagyon elszomorítja mindez, és mindenki reméli, hogy vége lesz ennek. Azonban rájöttek, hogy csak isteni beavatkozás és számos erő, sok szervezet vagy ország rendkívüli elkötelezettsége segíthet ennek a megállításában, és válaszolhat Ferenc pápa felhívására a terror és a háború befejezése érdekében.

Forrás: Vatican News

 

Borítókép - Fotó: AFP
Hírek
hirdetés