Korponai Gábor 2023. 10. 04.

Az Egyház kapui mindenki előtt nyitva állnak – Ferenc pápa megnyitotta a Püspöki Szinódus Rendes Közgyűlését

Ferenc pápa 2023. október 4-én, Assisi Szent Ferenc emléknapján a reggeli szentmisében megnyitotta a Püspöki Szinódus XVI. Rendes Közgyűlését

Ferenc pápa október 4-én a Szent Péter téren nyitotta meg a Püspöki Szinódus XVI. Rendes Közgyűlését. A mintegy 25 ezer fő részvételével celebrált szentmisén Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a szinódus nem az Egyház „parlamentje”:

„Nem azért vagyunk itt, hogy egy parlamenti gyűlést vagy egy reformtervet támogassunk. A Szinódus, kedves testvéreim, nem egy parlament. A főszereplő a Szentlélek.

hirdetés

Nem, nem parlamentként vagyunk itt, hanem azért, hogy együtt haladjunk Jézus tekintetétől kísérve, aki az Atyát áldja és befogadja azokat, akik elfáradtak és terheket hordoznak.

Induljunk el Jézus tekintetétől, ami egy áldó és befogadó tekintet.”

Ferenc pápa a szinódus közgyűlését megnyitó szentmisén

Jézus áldó tekintete arra hívja az Egyházat, hogy „ne veszítse el lelkesedését, ne keressen ideológiai kiskapukat, ne zárkózzon el a már megszerzett meggyőződései mögé, ne engedjen a kényelmes megoldásoknak, ne engedje, hogy a világ szabja meg, hogy mit kell tennie” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A pápa elmondta, hogy a szinódus célja, hogy az Egyház tekintetét „újra Istenre irányítsa, hogy olyan Egyház legyen, aki irgalommal tekint az emberiségre.” Jézus befogadó tekintetéről elmélkedve kiemelte, hogy ez a tekintet arra hív, hogy vendégszerető, nyitott Egyház legyünk, zárt ajtók nélkül:

„»Az édes iga« (vö. Mt 11,30 Egyháza, amely nem rak terheket az emberekre, s amely mindenkinek ezt mondja: »Jöjjetek, akik fáradtak vagytok és terheket hordoztok, jöjjetek, ti, akik elvesztettétek az utat, vagy akik távolinak érzitek magatokat! Jöjjetek, ti, akik bezártátok a remény előtt a kapukat: az Egyház számotokra van itt!« Az Egyház kapui mindenki előtt nyitva állnak!”

A Szent Péter téren mintegy 25 ezer fő részvételével celebrált szentmisén nyílt meg Püspöki Szinódus XVI. Rendes Közgyűlése

Ferenc pápa homíliájában emléknapján felidézte Assisi Szent Ferencet is, aki „nem kritizált vagy ostorozott senkit, csak az evangélium fegyvereit használta, vagyis az alázatot és az egységet, az imádságot és a szeretetet. Tegyünk mi is ugyanígy! Alázat és egység, imádság és szeretet.”

A szinódus ma megnyílt közgyűlésén több magyar is részt vesz: az Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök képviseli, akivel a 777 nemrégiben interjút közölt a szinódus kapcsán, jelen van továbbá Kocsis Fülöp metropolita is, aki a cikk kiemelt képén is látható, illetve több határon túli magyar is: Német László belgrádi érsek, Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Pál József temesvári püspök és a szinóduson jelenlévő nők között Csiszár Klára pasztorálteológia-professzor is.

„Az Istentől kapott kinyilatkoztatás megváltoztathatatlan” – nagyinterjú Mohos Gábor püspökkel

Képek: Vatican Media

Egyéb
hirdetés