2023. 10. 03.

Betilthatják az energiaitalok fogyasztását a 18 év alattiaknak

Egyre több olyan eset fordul elő, amikor 18 év alatti fiatalok rosszul lesznek, sőt akár szívrohamot kapnak a túlzott energiaital-fogyasztás miatt. Emiatt új törvényjavaslatot tettek, amelyet ha a parlament elfogad, betilthatják az energiaitalok vásárlását és fogyasztását a gyerekek körében.

Gyermekvédelmi javaslatot tettek az energiaitalok fogyasztása kapcsán – jelentették be ma a Facebookon. A javaslat arról szól, hogy vizsgálják meg az energiaital vásárlásának és fogyasztásának tiltását 18 éves kor alatt, ez ugyanis veszélyes lehet a fiatalok egészségére nézve.

Nagyon sok fiatal napi szinten fogyaszt energiaitalt: az Országos Mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, ahol 18 év alatti gyermeket energiaital fogyasztása miatt kellett kezelni – vagyis látható, hogy egészségügyi kockázatot jelent a fogyasztásuk.

Az elmúlt években több olyan súlyos eset is napvilágot látott, amikor gyerekek szívrohamot kaptak az energiaitaltól, sőt nem egyszer halálos eset is előfordult. Például egy éve Hatvanban az iskolában halt meg egy 14 éves fiú szívleállás miatt, aki az eset előtt is energiaitalokat ivott.

Tanárok is megerősítették, hogy gyakori jelenség az iskolában, hogy a diákok délelőtt 10-11 óra környékén elalszanak az órákon. Szerintük ez azért lehet, mert akkorra múlik el a reggeli tanítás előtt elfogyasztott energiaital hatása.

Most tehát vizsgálni kezdik egy olyan új szabályozás lehetőségét, amely alapján

18 éves korig – hasonlóan az alkoholhoz – az energiaital vásárlása és fogyasztása is tiltottá válhat.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egy korábbi felméréséből kiderül, hogy a gyermekek és a kamaszok különösen veszélyeztetett fogyasztók. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) egy korábbi 16 országra kiterjedő tanulmánya szerint a 10–18 éves korosztály 68 százaléka, a tíz év alatti gyermekek 18 százaléka fogyaszt energiaitalt, míg a felnőttek harminc százaléka. Az EFSA szerint egészséges felnőttek esetében napi 400 milligramm koffein, illetve – egyszeri adagban fogyasztva – 200 milligramm koffein nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekek esetében ez az érték maximum 3 milligramm/testsúlykilogramm naponta.

Egy korábbi nemzetközi kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy ezek az energiaitalok állnak sok esetben az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket. Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, ezek ritmuszavar kialakulásához vezethetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják, vagy érzékenyek rájuk – számolt be róla a Magyar Kardiológusok Társasága.

Forrás: Magyar Nemzet, Facebook

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Hírek
hirdetés