Korponai Gábor 2023. 08. 25.

Ferenc pápa fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt

Ferenc pápa 2023. augusztus 25-én, pénteken reggel 9 órakor fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt, és 45 perces négyszemközti beszélgetést folytattak.

Novák Katalin kárpátaljai, ukrajnai látogatása után érkezett Rómába. 2023. augusztus 25-én, pénteken reggel 9 órakor találkozott Ferenc pápával, aki magánaudiencián fogadta őt dolgozószobájában. Novák Katalin és Ferenc pápa tolmács nélkül, spanyolul beszélgettek. A találkozó fő témája az ukrajnai béke lehetősége volt. A magánkihallgatás után a köztársasági elnök asszony találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Mirosław Wachowski prelátussal, a Szentszék államközi kapcsolataiért felelős titkárhelyettesével. 

Novák Katalin köztársasági elnök egy magyarországi zarándokhelyeket bemutató kötetet, egy palack misebort, egy kárpátaljai Mária-ikont, és a magyarországi pápalátogatásról készült albumot adott Ferenc pápának. Az album másik példányába Ferenc pápa dedikációt is írt: „Köszönöm Novák Katalin elnök asszonynak ezt a kötetet, amely magyarországi látogatásomra emlékeztet.

Országából terjedjen el a béke üzenete a háborútól sebzett Európa számára!

Áldásommal ismét egységet és testvériséget kívánok!”

Ferenc pápa írásaiból készült válogatást adott át Novák Katalinnak, köztük a 2023-as béke világnapjára írt üzenetét, illetve egy „Legyetek a béke hírnökei!” feliratú bronzszobrot is.

Az audencia után, az államtitkárságon tartott találkozón, miután felidézték az áprilisi magyarországi pápalátogatást, néhány közös érdeklődésre számot tartó témáról esett szó, mint például a családról és a keresztény értékekről. A beszélgetésben kitértek az ukrajnai háborúra is, különös tekintettel a humanitárius helyzetre és a harcok befejezésére irányuló erőfeszítésekre. Végül szóba került a vallásszabadság és az üldözött keresztények helyzete a világban.

Korábbi találkozók

Novák Katalin idén is a Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózatának (ICLN) éves találkozójára érkezett Rómába. A szervezet találkozóján több alkalommal is részt vett már Novák Katalin. 2021-ben még családokért felelős tárca nélküli miniszterként volt ott a találkozón, amelyen egy jelentős elsimerésben is részesült, a Mórus Szent Tamás-díjban „a házasságot és a családot megerősítő és támogató kimagasló eredményeiért”. A díjat a házasság védelmezőjéről, Mórus Szent Tamásról nevezték el. A találkozó résztvevőit 2021. augusztus 27-én fogadta Ferenc pápa, köztük Novák Katalint is.

Ferenc pápa 2021. augusztus 27-én fogadta Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózata éves találkozójának résztvevőit, köztük Novák Katalin akkori minisztert is

2022. augusztus 25-én már köztársasági elnökként érkezett erre a találkozóra, mely előtt Ferenc pápa fogadta őt magánkihallgatáson. A 40 perces audiencián Novák Katalin tolmács nélkül, spanyolul beszélgetett Ferenc pápával három fő témáról: a családok támogatásáról, az ukrán háborúról és Ferenc pápa akkor még tervezett magyarországi látogatásról.

Köztársasági elnökként először 2022. augusztus 25-én találkozott Novák Katalin Ferenc pápával

Novák Katalin 2023. január 5-én részt vett XVI. Benedek emeritus pápa temetésén is a Vatikánban, ekkor Ferenc pápa röviden szintén találkozott Novák Katalinnal és férjével.

Novák Katalin 2023. január 5-én részt vett XVI. Benedek emeritus pápa temetésén, amikor röviden ismét találkozott Ferenc pápával

A házigazda szerepében

Ferenc pápa áprilisi magyarországi látogatásán egyik első programpontjaként a Sándor-palotában négyszemközti megbeszélést folytatott Novák Katalin köztársasági elnökkel hivatalos államfői találkozó keretében.

Ferenc pápa magyarországi látogatásának első napján, 2023. április 28-án Novák Katalinnal folytatott négyszemközti megbeszélést a Sándor-palota Kék szalonjában

Novák Katalin 2023. április 28-án a katolikus egyházfőt köszöntő beszédében a Karmelita kolostorban „a béke embereként” köszöntötte Ferenc pápát, kiemelte, hogy a pápalátogatás megerősítés a magyarok számára, hogy „a keresztény értékeken nyugvó életnek van alapja, értelme és jövője a 21. században is.”

A látogatás után készült interjúban Novák Katalin Ferenc pápa három napos látogatását örömünnepnek nevezte, amikor “jó volt magyarnak lenni”. A látogatás után 2023. május 4-én kelt levelében a pápa is kifejezte háláját a köztársasági elnöknek „kedvességéért és udvariasságáért, az oly világos és mély beszédéért”. Levele végén köszönetet mondott a köztársasági elnök „keresztény tanúságtételéért” is.

Ferenc pápa köszönetet mondott májusi levelében a finom sajtos rudakért is

Ferenc pápa legutóbb, 2023. augusztus 20-a, Szent István napja alkalmából küldött üzenetet a köztársasági elnöknek, melyben a pápa kiemelte, hogy szeretettel emlékszik vissza idei látogatására.

Képek: Vatican Media, Sándor-palota

Egyéb
hirdetés