2023. 08. 02.

“Odaadta a pápának!” – így kapta meg Ferenc pápa egy magyar fiatal rajzát

Pintér Lőrinc fiatal ministráns ajándékot készített Ferenc pápának a magyarországi látogatásakor, amely váratlan módon, egy testőr segítségével jutott el  az egyházfőhöz!

Kiváló dokumentumfilmet készített a közmédia Ferenc pápa áprilisi magyarországi látogatásáról – amely több hónap elteltével is sokunk számára nagyszerű emlék. A “Hívőszó” című 50 perces film egyik legkedvesebb jelenete egy ministráns kisfiúé, aki egy saját készítésű rajzot szeretett volna átadni Róma püspökének.

A fiatal Pintér Lőrinc először szombaton, az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomban lévő esemény után állt a kordonhoz, de ekkor még nem sikerült a rajzot átadnia. Ugyanakkor megilletődötten beszélt arról, hogy milyen közel került Ferenc pápához:

“Tegnap este készítettem ezt a rajzot, arra gondoltam, hogy odaadom neki. Sajnos nem sikerült, de ilyen közel – mutatja kezeivel – voltam, éreztem, hogy mennyire közel voltam hozzá. Nagy melegséget éreztem a szívemben, nem is tudom megmagyarázni, hogy milyen érzés volt, de nagyon jó. Nyilván lehetett volna jobb is, ha ad egy pacsit, de nyilván nem lehet, mert olyan biztonsági dolgok vannak” – magyarázta Lőrinc lelkesen, majd ezt követően magáról is mesélt, és legnagyobb tervéről is:

hirdetés

Katolikusok vagyunk, minden vasárnap ministrálok, vannak elvárásaim magammal szemben és terveim. Az egyik legfőbb tervem, hogy pap leszek.”

Lőrinc és családja vasárnap, a Kossuth téri szentmisén is részt vett. A fiú ekkor is a kordonhoz közel állt, hogy lehetősége legyen odaadni a rajzot – amiről sajnos nem derült ki, hogy pontosan mit is ábrázol. A pápamobil közvetlenül előttük ment el, Lőrinc pedig benyújtotta a rajzot a testőrök felé – egyikük nagy meglepetésre el is vette a rajzot és betette Ferenc pápa mellé. Miután a család észrevette, hogy a rajz eljut a Szentatyához, örömujjongásba törtek ki. 

Habár a pápa nem látta magát az eseményt, abban egészen biztosak lehetünk, hogy ezek az ajándékok eljutnak hozzá. Többször is tapasztaltuk a látogatása során, hogy  a munkatársai “elraktározzák” az apró kis meglepetéseket, amelyeket később pedig odaadnak neki. Bízzunk benne, hogy Lőrinc a nevét is ráírta a papírra, mindenesetre utána egészen meghatódottan beszélt a történtekről:

“Odaengedtek minket, rengeteg biztonsági őr fut a pápamobil mellett, nem néztek rám, kivéve az egyikük, aki nagyon kedves volt és betette a rajzomat a pápa kocsijába. Reméljük, hogy nagy eséllyel meg is nézi.”

A jelenet (és az egész dokumentumfilm):

Borítókép - Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP
Szemle
hirdetés