2023. 08. 02.

Bármilyen életet él is valaki, akarata ellenére is üdvözíti Isten? – A lelkész válaszol

Teológiai vagy épp a hétköznapi élettel kapcsolatos kérdéseket is megválaszol Csűrös András református lelkipásztor a református egyház műsorában. A Hiszed vagy sem? minden hétfőn 19 órakor jelentkezik Facebookon és YouTube-on, itt, a 777-en pedig havonta szemlézzük az adások egy kérdését és a rá adott feleletet.

Ez a rövid kérdés eredetileg egy hosszú, predestinációval kapcsolatos gondolatból ered. Isten a kegyelméből üdvözít és választ ki, nem pedig a tetteink, cselekedeteink miatt. Miután az ember átéli és átérzi ennek a krisztusi kegyelemnek a nagyságát, utána – ahogy a Heidelbergi Káté (református hitvallásunk) fogalmaz – „lehetetlen, hogy azok, akik a hit által Krisztusba vannak oltva, ne teremjék a hálaadás gyümölcsét”.

Az embert Isten a romlott élete ellenére üdvözíti: ez a kegyelem.

Akit Isten már kiválasztott, annak úgy intézi az életét, hogy találkozzon vele és hogy a találkozás, az újjászületés után megváltozzon az élete. Ez a hitben a hála gyümölcsét termi, hiszen az ember végtelenül hálás lesz Istennek. Onnantól nem fog „bármilyen életet élni”, ahogy a kérdező fogalmazott, hanem minden igyekezetében szeretne Krisztusnak kedvesen élni. Az újjászületés előtti élet teljesen lényegtelenné válik a kegyelemben.

A kérdésre válaszol az előbb idézett hitvallás, a Heidelbergi Káté a 60. kérdés-feleletében is: „Mi módon vagy igaz Isten előtt? Egyedül a Jézus Krisztusban való igaz hit által. Bár lelkiismeretem vádol, hogy Isten parancsolatai ellen súlyosan vétkeztem, azokból soha egyet nem tartottam meg, és még mindig hajlamos vagyok minden rosszra. Isten az ő ingyen kegyelméből minden érdemem nélkül nekem ajándékozza és tulajdonítja Krisztus tökéletes elégtételét, igazságosságát és szentségét.

hirdetés

Ezért én úgy állhatok Isten elé, mintha soha semmi bűnt nem követtem volna el,

és semmi bűnöm nem lett volna, és mintha én tanúsítottam volna azt az engedelmességet is, amelyet Krisztus értem tanúsított, de csak akkor, ha Krisztus jótéteményeit hívő szívvel elfogadom.”

 

A kérdés és a válasz a Magyarországi Református Egyház Hiszed vagy sem? című műsorában hangzott el. Ennek szerkesztett változatát olvashattátok. Ha a teljes adást vagy a további részeket is visszanéznétek, látogassatok el a református egyház Facebook-oldalára, vagy YouTube-csatonájára! Ha pedig Ti is kérdeznétek a lelkésztől, írjatok e-mailt a műsor címére: hiszedvagysem@reformatus.hu

 

Borítókép - Fotó: YouTube - MRE
A lelkész válaszol Szemle
hirdetés

4 hozzászólás

 • Válasz Terézia Szőke 2023. 08. 03. 15:12

  Életem számtalan példája bizonyítja,hogy nemcsak,hogy létezik,hanem figyel,vezet,ellát tanácsokkal.
  Így ismerhetjük meg Isten szeretetét,és gondoskodását.

  „Azt mondja a balga az ő szívében,hogy nincs Isten”
  Ne legyünk balgák!

 • Válasz Szilágyi József 2023. 08. 03. 15:36

  Lukács ev. 13:23-24 (egysz.ford.)
  „Egyszer valaki megkérdezte Jézustól:
  – Uram, csak kevesen fognak üdvözülni?
  Ő pedig így felelt:
  – Teljes erővel igyekezzetek, hogy be tudjatok menni a keskeny ajtón! Mert mondom nektek: sokan próbálnak majd bejutni rajta, de nem sikerül nekik.”
  .
  Jelenések könyve 22:17b (egysz.ford.)
  „Aki szomjas, jöjjön! Aki csak akarja, megkaphatja az élet vizét ajándékba!”
  .
  János ev. 5:6b
  „Jézus megkérdezte tőle:
  – Akarsz-e meggyógyulni?”

 • Válasz Szilágyi József 2023. 08. 03. 16:10

  Timóteushoz írt I.levél 2:4 (Csia L. ford.)
  „Isten minden embert meg akar menteni és az igazság ismeretére eljuttatni.”
  .
  Ap. Csel. 16:30-31 (Csia L. ford.)
  „- Uraim, mit kell tennem, hogy megmeneküljek?
  – Higgy az Úrban, Jézusban, és megmenekülsz…!”
  .
  .
  (Minden ember kell Istennek. De nem minden embernek kell Isten.)

 • Válasz Ádám 2023. 09. 29. 13:07

  Ez egy egész jó írás volt. De azért a mai modern protestáns hazugságot ajánlom mindenki figyelmébe, ami az evangéliumot illeti:
  https://oreformatus.hu/2023/08/20/a-legyozhetetlen-evangelium-es-a-modern-protestans-hazugsag-richard-bennett/