2023. 07. 26.

104 évesen keresztelkedett meg egy férfi

A hit nem számolja az éveket. A brazil José Lourenço da Silva 104 éves korában, június végén részesült a keresztségben, elsőáldozásban és bérmálásban plébániáján.

A 104 éves brazil José Lourenço da Silva most júniusban megkapta a keresztény beavatás három szentségét: a keresztséget, az Eucharisztiát és a bérmálást. A megható ünnepségre a délnyugat-brazíliai Alto Piquiri kisváros Szent Júdás kápolnájában került sor. Néhány héttel korábban egy plébániai tag, Sidonie dos Santos, aki az idősek lelkipásztori szolgálatában dolgozik, egy házi látogatás során találkozott Joséval. Amikor megkérdezte tőle, hogy megkeresztelték-e, a férfi azt válaszolta, hogy otthon keresztelték meg, a templomban soha, mert a templom nem létezett. Ezután a több mint százéves ember elmondta látogatójának, hogy a templomban szeretné a szentségeket részesülni, és különösen az ostyát szeretné megkapni.

A plébánia nagyon gyorsan megszervezte, hogy José egy hónapig intenzív katekézisben vegyen részt, hogy teljesen tisztában legyen az egyes szentségek jelentésével és mindenekelőtt azok mérhetetlen értékével.

Aztán végre elérkezett a nagy nap! Miután megkeresztelkedett, először fogadta Krisztus testét és vérét, és megerősödött a hitben, a 104 éves férfi elmondta, hogy nagyszerű érzés töltötte el:

hirdetés

„A testem nehéz volt, most könnyű. Azelőtt az ágyban feküdtem, és annyi rosszat álmodtam, de most már nem álmodom többé ilyeneket. Sokat fejlődtem.”

A kereszteléssel érvényességével kapcsolatban, amelyet elmondása szerint otthon kapott, óvatos kételyek merültek fel, mivel nincsenek megbízható feljegyzések, amelyek megfelelően megerősítenék azt. Az ilyen típusú esetekben az Egyház “feltételesen” keresztelhet meg valakit, mivel az érvényes keresztség nem ismételhető meg. Ez azt jelenti, hogy amennyiben José még nem részesült érvényes keresztségben, akkor most megkeresztelik; ha pedig már megkeresztelték, akkor az a keresztség tökéletesen érvényes marad.

Fordította: Nagy Betti

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Santuário Diocesano de São José - Alto Piquiri | Facebook
Hírek Nagyvilág
hirdetés