2023. 07. 19.

#csakegygondolat – Nem az számít, mi történik velünk az életben

Valóban nem számítana az, hogy mi történik velünk az életben? Néhány elgondolkodtató sor arról, mennyire fontos, hogy hogyan kezeljük az élet kihívásait.

Talán néhányatok ledöbbenve olvassa a címet…tényleg nem számítana az, hogy mi történik velünk? Még Istent sem érdekli?! Nem erről van szó, hiszen Istent nagyon érdekli, hogy mi történik velünk. Ha örülünk, velünk örül, ha szenvedünk, velünk együtt szenved. Inkább úgy kell ezt a mondatot érteni, hogy

nem az a meghatározó az életben, hogy mi történt, vagy épp mi történik velünk. Sokkal inkább az, hogy a történések milyen hatást váltanak ki bennünk.

És ez a gondolat, bár elsőre lehet, hogy megbotránkoztat, nagyon is felszabadító tud lenni. Különböző tapasztalatokkal bírunk, és talán azt gondoljuk, mi több rosszat kaptunk az élettől, mint mások, nekünk több szenvedés jár ki. Lehet, hogy igazunk van. Annyi viszont biztos, hogy mindannnyiunk számára van remény. A kevesebb rosszban és a több rosszban is el lehet bukni – és fel is lehet állni. Nem a kihívások mennyisége vagy milyensége a meghatározó, hanem a kiváltott reakció, a hozzáállás, ami viszont tőlünk függ. Íme egy szemléletes példa egy katolikus Instagram-oldalról, ami elgondolkodtathat minket személyes felelősségünkről:

hirdetés

„Vegyünk egy darab viaszt, egy darab húst, némi homokot és forgácsot. Tegyük őket lángoló tűzbe. Mindegyikre ugyanaz a tényező hat, mégis mindegyik anyag másképp reagál. A viasz például megolvad, a hús megsül, a homok kiszárad, az agyag megkeményedik, a forgács pedig lángra lobban. Hasonló módon, életünk tapasztalatait és történéseit mindannyian másképp kezeljük, másképp reagáljuk le.

Az egyik ember legyengül, a másik megerősödik, a harmadik megszürkül. Egy olyan világban, ahol szabad akarata van az embereknek, tízezer olyan dolog történhet veled, ami egyáltalán nem Isten szándéka szerint való. De

semmi olyan nem történhet veled, amit Ő ne tudna felhasználni.

Nem az számít tehát az életben, hogy mi történik velünk. Hanem az, hogy hogyan reagálunk arra, ami velünk történik.”

A lelki erőt pedig ahhoz, hogy a kihívásokra pozitívan reagáljunk, hogy ne elgyengüljünk és kifakuljunk, hanem megerősödjünk, Istentől, a Vele való élő kapcsolatban kaphatjuk meg, akinek az ereje a mi gyöngeségünkben nyilvánul meg.

#csakegygondolat
hirdetés