2023. 07. 06.

5 sorozat, amit látnod kell idén nyáron

Valljuk be, néha az esik a legjobban, ha a nagy hőség elől a hűvös szobába húzódunk, és csak sorozatokat nézünk – egy nagy tál popcornnal vagy épp egy bödön fagyival, kinek mi az ízlése. Íme 5 sorozat, amelyeket szerintem érdemes megnézned, mert hangulatosak, szórakoztatók vagy épp elgondolkodtatók.

  1. A nyár, amikor megszépültem

Belly Conklin hamarosan betölti a 16. évét, és kedvenc helyére, Cousins Beach-re tart, hogy saját családjával és a Fisher családdal töltse a szünidőt – a két család ugyanis sok-sok éve összejár nyaranta. Belly sokat nőtt, nőiesedett az elmúlt évben, és úgy érzi, hogy ez a nyár más lesz, mint az összes korábbi. A Nyár, amikor megszépültem Jenny Han könyvsorozatán alapul, amelyet egyébként elolvasni is érdemes. Nekem ez a sorozat az egyik legszívmelengetőbb az elmúlt évekből: csodaszép képek, nyári hangulat, dráma, humor és persze az elmaradhatatlan szerelmi háromszög. Kérlek, ha megnézted, írd meg, hogy a két testvér közül szerinted Jere vagy Conrad illik jobban Bellyhez! 🙂 

Fotó: Prime Video

  1. Szerelem és halál (Love & Death)

Az előző könnyed és kedves sorozathoz képest ez egy sötétebb, sokkal tragikusabb végkifejletű alkotás, amely egyébként igaz történet alapján készült. A sorozat helyszíne, Wylie, Texas első pillantásra úgy tűnik, maga az amerikai álom, de rövidesen kiderül, hogy a cukormáz mögött milyen titkok, félelmek, vágyak és elfojtott indulatok húzódnak meg. A széria egy megtörtént gyilkosságot elevenít fel: 1980-ban Candy Montgomery meggyilkolta egy barátnőjét baltával. Candy bíróság elé állt, de a tárgyalás nem úgy alakult, ahogyan azt a legtöbben gondolták volna. Az esetet csak tovább bonyolítja, hogy Candy és a meggyilkolt nő férje, Allan Gore viszonyt folytattak. Lehet, hogy durvának tűnik a történet elsőre, és tényleg az, de nem a brutalitásról vagy a vérről szólnak a részek, sokkal inkább a gyilkosság és következményeinek lélektana bontakozik ki előttünk.

hirdetés

Fotó: HBO 

  1. Manifest

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb, legjobb sorozata, amit láttam. Amikor a Montego Air 828-as járata a légörvényt követően leszáll, a személyzet és az utasok megkönnyebbülnek. Ám az igazi dráma csak ezután következik, amikor megtudják, hogy az indulásuk óta öt év (!) telt el. A családtagjaik, a barátaik és a kollégáik már lemondtak minden reményről, hogy az utasok túlélték a valószínű katasztrófát, és miután halottaknak nyilvánították őket, továbbléptek. Most, hogy szembesültek a lehetetlennel, kaptak egy esélyt az új életre. Ez azonban nem is olyan egyszerű – szól a film leírása. Számomra azért volt nagy élmény, mert végre nem egy tucattörténet, hanem egy elég hihetetlen helyzetből kialakuló fordulatos, pörgős dráma, amelyben a karakterek is nagyon szerethetők. 4 évada jelent meg, az utolsó néhány részt nemrég tették közzé. Fontos mondanivalója, hogy a közösségnek mekkora ereje van – ami szerintem elég hiánypótló a mai, individualista, társas magányban élő társadalmakban. 

Fotó: Netflix

  1. Baráti beszélgetések

Ha a Manifestet pörgősnek neveztem, a Baráti beszélgetések az egyik leglassabb, legcsendesebb széria, amit láttam a közelmúltban – ám mégsem vontatott vagy unalmas. Ebben az apró rezdülések, érzelmi árnyalatok számítanak, és az, ami a szereplőkben (vélhetően) lejátszódik. A Sally Rooney regénye alapján készült minisorozat két dublini egyetemistáról, a 21 éves Francesről és legjobb barátjáról, Bobbiról szól, valamint arról a furcsa, váratlan kapcsolatról, amelyet egy házaspárral, Melissával és Nickkel kötnek. Ennél bővebben nehéz lenne elmondani a cselekményt, inkább látni vagy olvasni kell. A filmben talán annyi a plusz a könyvhöz képest, hogy nagyon szép horvátországi partok, nyaralók is megjelennek benne, ugyanis itt játszódik több rész is – élvezet nézni, kimondottan nyáron.

Fotó: HBO

  1. Terápia

Bár ez már nem friss, az egyik legkülönlegesebb magyar sorozat, amit én személy szerint újra és újra elő szoktam venni, mert mindig mást mond – attól függően, hogy épp hol tartok az életemben. A sorozat a pszichoterápia zárt ajtók mögötti világát mutatja be. Évadonként négy páciens legmélyebb problémáit ismerhetjük meg, ám hamar kiderül, hogy a pszichológus is segítségre szorul. És ezzel beigazolódik: mindenki rejteget valamit. Ha még nem láttad, mindenképpen érdemes pótolni, már csak amiatt is, hogy megtapasztald: egy gyors vágások nélküli, szobában zajló beszélgetés is lebilincselően izgalmas tud lenni. Ráadásul a páciensek történeteit hallgatva talán magadról vagy egy hozzád közeli emberről is jobban megértesz valami fontosat.

Fotó: HBO

 

Borítókép - Fotó: Prime Video
Sorozatajánló
hirdetés