2023. 06. 07.

3 órás műtétet hajtottak végre Ferenc pápán, komplikációk nélkül

Ferenc pápa hasi sérvét szerda délután nyílt hasi műtéttel operálták meg. A Szentszék Sajtótermének tájékoztatása szerint a műtét komplikációk nélkül zajlott le.

Ferenc pápa sérvműtétjét szerda délután 4 órakor kezdték meg a Vatikánhoz közeli Gemelli-kórházban, miután szerdai általános kihallgatása után nemsokkal fél 12 előtt érkezett meg a kórházba egy 500L-es kis fehér Fiaton a tervezett műtétre, melyen hasi sérvét műtötték meg. A pápa mai műtétjét is az a Sergio Alfieri professzor végezte, aki 2021-ben operálta már a pápát. A 3 órás beavatkozást altatással végezték, a sérv operációja után biológiai hálót is ültettek be a sérv kiújulásának megelőzése érdekében.

A Gemelli-kórház 10. emeletén külön pápai osztály található, ahol elsőként Szent II. János Pál pápa gyógyult az ellene elkövetett 1981-es merénylet után. Ő később betegként többször is visszatért ide, 1981 és 2005 között tíz alkalommal ápolták a Gemelli-kórházban.

hirdetés

A pápai kórterem mellett található itt egy nappali, egy konyha és egy kicsi kápolna is egy nagy feszülettel, melyek a pápa gyógyulását segítik elő. A pápa kórtermének szomszédjában biztonsági személyzet figyel a Szentatya védelmére, de a pápai kórházi osztály bejáratánál is több biztonsági ember áll őrt, köztük a kórház biztonsági személyzete és vatikáni csendőrök is.

Ferenc pápa felépülése miatt több napig marad a kórházban, a pápa programjait jövő vasárnapig, június 18-ig törölték.

Ferenc pápa műtétje kapcsán Novák Katalin köztársasági elnök is Twitter-bejegyzésében jó egészséget és mihamarabbi gyógyulást kíván, valamint imájáról biztosítja a Szentatyát.

Korponai Gábor

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt
Hírek
hirdetés