2023. 05. 19.

Új abortusztörvény – előrelépés történt az életvédelemben az USA egyik államában

Észak-Karolina az utolsó amerikai állam, amely most felülvizsgálta a tavalyi, nagy vihart kavart abortusztörvényt.

Tricia Cotham állami képviselő, aki múlt hónapban lépett a republikánus pártba (ezzel elérve, hogy a párt immár többségben legyen a szigorúbb abortusztörvény miatt folytatott harcban a demokraták ellen), azt mondta, hogy az új törvény, amely a terhesség 12. hete után tiltja a legtöbb abortuszt, „ésszerű egyensúlyt teremt az abortusz kérdésében, és olyan középutat képvisel, amelyet bárki támogathat, aki nem a két szélsőséges álláspont egyikét képviseli”.

A május 16-án megszavazott új törvény, amely július 1-jén lép hatályba, kivételt tesz a nemi erőszak, a vérfertőzés, bizonyos magzati rendellenességek és az anya életének veszélyeztetettsége esetén. „A tilalom azt is előírja, hogy az abortuszeljárásokról részletes információkat kell jelenteni az állami egészségügyi hatóságoknak, valamint

hosszabb várakozási idő, és több személyes orvosi látogatás szükséges az abortuszhoz”

– írta a New York Times.

hirdetés

Az újság szerint az észak-karolinai törvényjavaslat „kevésbé korlátozó, mint más államok abortusztörvényei, amelyek tiltják az eljárást a fogantatástól vagy a terhesség 6. hete után. A republikánusok szerint a törvényjavaslat kompromisszum, amely megvédi az ártatlan életet és támogatja a nőket, de az abortuszjogok aktivistái szerint ez megakadályozná az észak-karolinai nők számára, hogy biztonságos abortuszhoz jussanak, és így életeket sodorna veszélybe”.

Az eddigi szabályozás szerint Észak-Karolinában a 20. hétig engedélyezték az abortuszt.  Marjorie Dannenfelser egy nyilatkozatban azt mondta, hogy a korábbi törvény felülbírálata nagy előrelépést jelent az életért folytatott harcban. „Köszönjük a törvényhozóknak, hogy ez egy történelmi nap lehet Észak-Karolinában” – mondta Dannenfelser. „A mai napon a közgyűlés bátorságot mutatott az élet védelmében és az anyák szolgálatában.”

Luis R. Zarama raleigh-i és Peter J. Jugis charlotte-i püspökök hétfői közös nyilatkozatukban azt mondták: „Üdvözöljük a meg nem született emberi élet fokozott védelmét, amelyet az új abortusztörvény kínál” és „az anyák és családok támogatására szánt több millió dolláros finanszírozást, amelyet ez a törvényjavaslat tartalmaz”.

„Ezek a rendelkezések együttesen előrelépést jelentenek az élet kultúrájának építése felé Észak-Karolinában” – mondták Zarama és Jugis püspökök.

„Az Egyház minden emberi életben – a fogantatás pillanatától a természetes halálig – Isten képmását és az emberi személy sérthetetlen méltóságát látja.

Ezért az Egyház mindig kiáll az élet mellett, és mindenkit az élet védelmére szólít fel. Az Egyház szociális és lelkipásztori tevékenységén keresztül mélyen elkötelezett az anyák és családok gondozása iránt az élet minden szakaszában”.

Bár ez a törvényjavaslat nem tökéletes, reméljük, hogy olyan törvény lesz belőle, amely előmozdítja a meg nem született gyermekek védelmét és a rászoruló anyák támogatását” – mondták a püspökök.

 

Fordította: Judákné Orsolya 

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Hírek
hirdetés