2023. 05. 19.

“Aki mer, az nyer” – íme a hétfői imaestünk forgatókönyve

“Aki mer, az nyer” címmel hétfő este imaestet szervezünk a Szent István Bazilikába – igen hosszú idő után! A Ferenc pápa által magyarul elmondott mottót sokan a szívünkbe zártuk, mint ahogy magát a pápalátogatást is. Olyan tanúságtevőket hívtunk erre az estére, akiknek mind lehetősége volt találkozni a római katolikus egyházfővel  – de nem egy nosztalgia estet szeretnénk tartani, hanem sokkal inkább egy inspiráló és lelkileg felemelő rendezvényt álmodtunk meg.

Mit és hogyan érdemes tervezni az életben? Egyáltalán mi az életünknek a célja? És tényleg nyer az  az ember, aki mer? Hol van ebben az egész történetben Isten? És hol van az én életemben Isten? Tényleg érdekli a nagy Istent, hogy velem milyen jó vagy rossz dolog történik épp?  Számtalan izgalmas kérdés, amelyek jogosan feszítenek és foglalkoztatnak bennünket. Abban bízunk, hogy az este négy tanúságtevője közelebb visz bennünket – Istenhez, és kicsit saját magunk lelki békéjéhez is. De ha ők esetleg nem is, akkor Jézus egészen biztosan, hiszen Vele is lesz lehetőséged találkozni!

Az imaest három nagy részből áll majd: dicsőítő zenéből, tanúságtételekből és szentségimádásból.

Velünk lesz Horváth Zoltán terézvárosi plébános, a pápai szentmise liturgikus felelőse, akinek elképesztő precíz és nehéz feladatot kellett elvégeznie Ferenc pápa magyarországi látogatása során. Százezrek láthatták a helyszínen és a televízióban, hogy a Kossuth-téri szentmise mennyire igényes és szép volt, a kórustól kezdve, az asszisztencián keresztül egészen a hatalmas oltárig. Több száz ember mozgásáért, feladatáért volt felelős, miközben a vatikáni fél igényeit is figyelembe kellett vennie. Ezt a nehéz munkát is Istenbe vetett bizalommal és derűvel végezte el Zoltán atya, most pedig eljön közénk, hogy szavaival buzdítson bennünket. 

hirdetés

A Kossuth-téri szentmisén rengetegen voltak ott, de a jezsuiták magántalálkozóján Ferenc pápával annál kevesebben. Közéjük tartozik Bellovics Gábor jezsuita szerzetes – akivel közös podcast sorozatunk is van a Szív magazinnal karöltve. Gábor atya korábban volt már az imaestünk vendége – akkor teljesen lenyűgözte a sok fiatal jelenléte: 

Nem lesz ismeretlen a Szent István Bazilika gyönyörű belső tere Hernády Krisztina domonkos nővérnek, aki néhány hete ugyanezen a helyszínen tett rövid, de annál lélekemelőbb tanúságot Ferenc pápa – valamint magyar papok, szerzetesek, katekéták és hitoktatók –  előtt. A fiatal apáca ekkor őszintén mesélt arról, hogy hogyan “perlekedett” Istennel azért, amiért ő ezt a hivatást szánta neki. Végül igent mondott, és ezt egyáltalán nem bánta meg. Hiszen aki mer, az nyer! Nagy öröm számunkra, hogy a Hódmezővásárhelyen szolgáló Krisztina nővér feljön azért, hogy Veletek találkozzon!

Szintén dél felől érkezik hozzánk Krabót Bertalan, aki a ForrásPonton tett lenyűgöző tanúságtételt 11 ezer fiatal – és a római pápa – előtt. A szegedi piarista diák fesztelenül, vidáman beszélt – nagyon komoly dolgokról! Berci még csak 15 éves, mégis hullámvölgyektől sem mentes úton győzödhetett meg arról, hogy Isten létezik és szeret őt. Meg mindannyiunkat. Erről az útról és a Ferenc pápával való találkozásról is beszélget majd Martí Zoltánnal. 

A tanúságtételek után az este legfontosabb része következik: a szentségimádás, azaz a Jézussal való személyes találkozás. Nem lehet szavakkal leírni, hogy milyen ereje tud lenni annak, amikor több száz ember külön, de mégis együtt imádkozik. Amikor az egyik pillanatban még egy gyönyörű dicsőítő ének dallama tölti be a Bazilikát, majd pár perccel később már katartikus csendben mélyülünk el. Sokan vagyunk, – a 777 csapatában is – akik ezekben a mély pillanatokban találtuk meg a választ életünk nehéz kérdéseire. Az egész imaest alatt lehetőségetek lesz a szentgyónás elvégzésére, ha szeretnétek régóta – vagy újonnan – cipelt terheiteket letenni.

Az imaest zenei szolgálatát az Adoramus Zenekarnak köszönhetjük, akik nagy lelkesedéssel és szeretettel készülnek már az imaestre. Nem csak zeneileg, hanem lelkileg – ezért pedig különösen is hálásak vagyunk. 

Az imaesten köszöntőt mond Mohos Gábor püspök atya, a Bazilika plébánosa – aki az esemény csúcsaként szentségi áldásban részesít majd bennünket. 

Mi már hetek óta tervezgetjük és szervezgetjük ezt az estét. Azzal a hittel és reménnyel, hogy sokatok számára lesz ez egy olyan imaest, amelyre jó szívvel fogtok visszaemlékezni még hosszú idő után is. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy az ország egyik legszebb templomában összegyűlhessünk – külön szeretnék ezúton is kifejezni köszönetünket Babos Áron atyának.

Köszönettel arra kérünk, hogy jelezd részvételi szándékodat a hivatalos Facebook-eseménynél, ezzel segítve, hogy minél több emberhez eljuthasson az imaest híre!

Szeretettel várunk, találkozzunk hétfőn este a Szent István Bazilikában!

Programajánló
hirdetés