2023. 05. 16.

Sztárkavalkáddal újul meg a Református Zenei Fesztivál

Országos és nemzetközi hírű fellépők váltják egymást pünkösd hétvégéjén a budapesti Kálvin téren és környékén: hat helyszínen több mint hatvan rendezvény várja a közönséget három napon át, ráadásul teljesen ingyen. A Református Zenei Fesztivál ezzel a főváros egyik legnagyobb ingyenes zenei rendezvényévé növi ki magát.

Orgonamaraton, jazzkoncert, táncház, gyermekműsorok, kiállítás, ismeretterjesztő előadások – ez mind belefér május utolsó hétvégéjébe a budapesti belvárosban. Idén minden korábbinál változatosabb programkínálattal kezdődik a csaknem két évtizede Böszörményi Gergely által alapított Református Zenei Fesztivál. A rendezvény ez évtől új művészeti vezetőt is szerződtetett. Tóth Endre zenetörténész – aki a Müpa és a Bartók rádió munkatársa is – azt mondja: évről évre nő a presztízse a rendezvénynek, így nem csoda, ha egyre nagyobb nevek fogadják el a felkérésüket.

Fellép többek között ifjabb Szakcsi Lakatos Béla jazz-zongoraművész, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának muzsikusai, a Finucci Bros Quartet Tabáni Istvánnal, Bognár Szilvia, a Tárkány Művek, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs, a Borbély Műhely, Rajkai Zoltán színművész, a Söndörgő, a Dalinda, a Magidom, Pálúr János és Szabó Balázs orgonaművészek, a Szent Efrém Férfikar, a Sebő együttes, a Kaláka, a Vujicsics együttes és még nagyon sokan mások. – A kínálatból is látható, hogy a Református Zenei Fesztivál nem egy rétegrendezvény. Itt a klasszikus zenétől a popig mindenki megtalálhatja a neki tetszőt – reformátusok és nem reformátusok egyaránt – mondja Tóth Endre.

A zenei esemény nemcsak nevében, de lelkületében is református: ragaszkodik a hagyományokhoz, de ugyanúgy benne van a megújulás iránti igény. A szervező Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője szerint ez látható is a korábbi évekhez képest elért fejlődésen. Zila Gábor hozzátette: – Nyugodtan mondhatjuk, hogy a 18. alkalommal megtartott fesztivál valóban felnőttkorba lépett. Nem csupán kikapcsolódási, szórakozási lehetőség, hanem missziós eszköz is. A fellépők több mint fele református, szellemi kincseink bemutatásával pedig azokat is meg kell tudnunk szólítani, akik szeretnének utat találni egyházunkhoz.

A Református Zenei Fesztivált 2023. május 26. és 28. között tartják összesen hat helyszínen: a Bakáts téren, a Ráday Házban, az egykori Adna kávézóban, a Kálvin Kamara Kertben, a Kálvin téri és a Nagyvárad téri református templomokban.

Részletes program: rzf.reformatus.hu

Borítókép - Fotó: RFZ
Ajánló
hirdetés