2023. 05. 13.

Ferenc pápa találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

Ferenc pápa szombat délután  fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A találkozó mintegy 40 percig tartott. A találkozón szó esett a háború okozta ukrajnai humanitárius és politikai helyzetről. Mindketten egyetértettek abban, hogy folytatni kell a humanitárius erőfeszítéseket a lakosság támogatása érdekében. Ferenc pápa biztosította az ukrán elnököt állandó imáiról a békéért, ahogy ezt számos felszólalása is tanúsítja. Ferenc pápa sürgette a háború legtehetetlenebb, legártatlanabb áldozatai felé irányuló „emberi gesztusokat”.

A találkozón Ferenc pápa egy kis szobrot adott Zelenszkij ukrán elnöknek, amely egy olajágat, a béke jelképét ábrázolja, valamint egy rövid válogatást fontosabb írásaiból, többek között a Vatikáni Könyvkiadónál (LEV) megjelent Egy enciklika a békéért Ukrajnában című kötetet is, amelyben Ferenc pápa felszólalásait adták ki. Az ukrán elnök pedig egy golyóálló mellény maradványaira festett Mária-ikont adott át ajándékul a pápának, illetve a háborúban meghalt ukrán gyermekekre emlékező Mária-ábrázolást, mely a „Veszteség” címet viseli, amelyen Mária karjaiban a Gyermek Jézus fekete helyét tartja csupán.

A pápa korábban, 2020 februárjában találkozott már Zelenszkijjel a Vatikánban, de a háború kitörése óta csak telefonon egyeztettek két alkalommal.

Korponai Gábor

Borítókép - Fotó: Fotó: VATICAN MEDIA / AFP) /
Hírek
hirdetés