2023. 05. 10.

„Ferenc pápa ragasztóként illesztett össze mindannyiunkat” – kulisszatitkok és élménybeszámoló a 777 munkatársaitól

Ferenc pápa magyarországi látogatásán Kállay Kati, Tóth Marci és Martí Zoltán is dolgozott. Kati a ForrásPont házigazdájaként, Marci a Szent Erzsébet templomban lévő rendezvény egyik szervezőjeként, míg Zoli az újságíró-delegáció tagjaként. A 777 Szóval podcastjének legújabb adásában szubjektív élménybeszámolót és kulisszatitkokat is hallhatunk egy fantasztikus útról!

„Egy hete volt nálunk a Szentatya, én azóta is a föld felett lebegve közlekedem” – kezdte Zoli a beszélgetést, amivel Marci is egyetértett: „a mai napig még feldolgozás alatt áll ez az intenzív élmény, nagyon sok minden történt ebben a néhány napban, a megajándékozottság, a hála érzése van bennem”. Kati a Forráspont egyik műsorvezetőjeként nagyrészt a szombat délutáni programra látott rá, de a többi eseményt is lelkesen követte. „Nehéz volt lelkiekben megérkeznem, mert a pápalátogatás előtti két-három hét nagyon intenzív időszak volt az életemben; munkahelyi kihívások, polgári házasságkötés. De a pápalátogatás hangulata, a lelkesedés olyan pontra tudott vinni, hogy igazán jelen tudtam lenni.

Az egész társadalmunk szíve együtt dobbant, és ennek az élménye azóta is mosolyt csal az arcomra.”

Marci a Rózsák terén lévő program egyik szervezőjeként elárulta, hogy a sérült és nehéz sorsú emberek miatt különleges módon kellett készülni erre az eseményre. „Sokan voltak, akik hasonló rendezvényen nem vehettek még részt, és számtalan szempontot kellett figyelembe venni. Én a rendező ügyelője voltam, így a feladatom volt, hogy tényleg másodpercre pontosan szólaljanak meg az emberek, a zene. Egy ilyen helyzetben az ember ott és akkor elsősorban a felelősségre koncentrál. Rendkívül izgalmakat éltünk át, mert kiderült, hogy a konvoj hamarabb indult el, mint kellett volna. Felfokozott állapotban voltunk, amíg várakoztunk a Szentatyára, módosításokat kellett tennünk, miközben ment az élő közvetítés a tévében. Egy negyed órányi programot kellett kiszedni, de tudom, hogy ez több helyen is így volt. Kulisszatitok, hogy éppen a szendrőládi cigányok esetében kellett egy számot kihúznunk, de gondviselésszerű, hogy aztán kamatostul kapták vissza a lehetőséget, hiszen megáldhatták Ferenc pápát.”

Marci azt is elmondta; szívbe markoló volt számára látni azt, hogy mekkora szeretettel van jelen a pápa. „Amikor a cigányzenekar elkezdett zenélni, természetfeletti dolgokat élhettünk át; Varga László kaposvári püspök beállt tapsolva, énekelve a zenekar tagjai közé, és olyan szeretetteli légkör járta át a templomot! Minden jelenlévő beszállt, énekelt, majd a pápa odament hozzájuk, hallgatta őket, és áldást kapott a zenekartól. Fantasztikus volt az a szeretetközösség, ami megvalósult köztünk. Már rég nem a forgatókönyvnél jártunk.”

„Megérintett Ferenc pápa pozitív és alázatos hozzáállása a mozgássérültekhez, ami a Papp László Sportarénában is megmutatkozott. Akkor sikerült egy olyan lélekállapotba kerülnünk Botival, a műsorvezető társammal, hogy mindegy volt, hogy mit mondunk, mert tudtuk, hogy a Szentlélek velünk lesz, menni fog az esemény levezérlése” – mesélte Kati a szombat délutáni program izgalmait. „A Forrásponton tanúságtevő fiatalok megadták az alaphangot Ferenc pápa beszédének, így lett teljes a délután, tehát nem csak Ferenc pápán, a magyarokon is múlott” – tette hozzá Zoli.

A 777 főszerkesztője ezután fontos kérdést tett fel; hogyan tudunk mi magyarok hosszú távon úgy viszonyulni egymáshoz, mint a pápalátogatás három napjában? „Hiszen olyan békét teremtett közöttünk a Szentatya látogatása, amelyre nagyon régóta vágytunk. Egy olyan környezetben élhettünk ezen a hétvégén, amit nagyon szeretnénk a hétköznapjainkká tenni.

Nem volt bal- és jobboldal, nem volt ateista és keresztény sem, hanem voltak a magyar emberek, akik egymáshoz tisztelettel és szeretettel viszonyultak.”

„Szerintem az volt a kulcs, hogy sokan jelent tudtunk lenni az eseményeken, és nem a médiából próbáltunk tájékozódni” – kezdte a válaszadást Marci. „Ennek persze nem az az üzenete, hogy nincs szükség a médiumokra, de az egészen bizonyos, hogy jót tenne nekünk, ha minél több helyen jelen tudnánk lenni, a saját szemünkkel látnánk, mi történik, nem másod- és sokadik kézből ítélnénk meg helyzeteket.” „Hátborzongató belegondolni, hogy ő, akire mindenki figyel, akire mindenkinek figyelnie kell, aki üzenetet ad át, úgy jött ide a látogatásra, hogy ő kíváncsi ránk, és őszintén kíváncsi” – mondta Zoli, aki egy kulisszatitkot is megosztott a hallgatókkal. „Mikor az újságírók között járt fel-alá, odament azokhoz is, akiket ismert, hogy megkérdezze, mi újság, hogy van a családod? Azt gondolom, Ferenc pápa ezen karizmája tanulható.”

Kati úgy gondolja, kellett ez a három nap ahhoz, hogy jobban megérezhessük Ferenc pápa személyiségét. „Most, ahogy találkoztam vele, nem pápaként, hanem inkább Ferencként volt jelen, ha szabad ilyet mondanom. Mindazonáltal, hogy az Egyház feje, ugyanúgy ember, aki örül, sír, mint mi. Magammal viszem azt a szemlélet, amit Ferenc pápa sugárzott magából, a szeretettel teli mások felé fordulást.”

„Ez talán egy hülyén hangzó mondat, de most ébredtem rá, hogy iszonyatosan nehéz pápának lenni. Egy ember nem arra vágyik 86 éves korában, hogy minden mozdulatát figyelje a világ, hogy mindig középpontban legyen, hogy fizikailag és szellemileg toppon kell lennie. Ezek brutálisan fárasztó napok voltak számára. Beszélni tömegek előtt, mozogni egyáltalán. Az a szellemi frissesség, amivel Ferenc pápa jelen volt, csoda” – fejtette ki Zoli. „Volt lehetőségem nemrégiben Novák Katalin köztársasági elnök asszonnyal interjút készíteni, aki elmondta, hogy Ferenc pápával való találkozásának végén együtt elimádkoztak a Miatyánkot. Mint hívő a hívővel. Egyikük magyarul, másikuk spanyolul. Elnök asszony is megtapasztalta azt, hogy mennyire figyelt rá a pápa.”

Végül arról beszélgetett Kati, Marci és Zoli, hogy vajon a magyar társadalom megbecsülte-e azt, hogy itt járt a pápa. „Ferenc pápa ragasztóként illesztett össze mindannyiunkat, és rajtunk múlik, hogy eltávolodunk-e egymástól, vagy tényleg tudunk szeretettel lenni egymás felé” – mondta Zoli.

„Ferenc pápa felrázott minket, talán sokak számára ő adta az első impulzust. Számos nem hívő, nem vallásos személyt megérintett az ő jelenléte. Volt egy operatőr, aki gyakorlatilag könnyek között mondta el a Rózsák terén lévő program szervezőinek, hogy már rengeteg dolgot látott, sok minden filmezett, de ilyen élményben még soha nem volt része, ez egy semmihez sem hasonlítható történés. Tehát Ferenc pápának olyan volt a kisugárzása, ami durván átütötte az ingerküszöböket, sok embert tudott elérni” – mesélte el a Marci a megható történetet, majd zárásként az egyéni felelősségünket hangsúlyozta.

„Az biztos, hogy a pápalátogatás önmagában akkor fog tudni hosszú távú hatást kiváltani, ha keressük a másikhoz való kapcsolódást, a békét a hétköznapjainkban,

és ezt nem Ferenc pápával fogjuk megtapasztalni, mert ő nem lesz mindig itt. Mintha azt kérdezné tőlünk: jó volt ez a találkozás? Előrevitte az Istenkapcsolatodat? Valami olyat tapasztaltál, amit kerestél? Keresd tovább akkor is, amikor nem vagyok itt!”

A teljes adást itt tudod meghallgatni:

777 PODCAST Szóval
hirdetés