2023. 04. 28.

Ferenc pápa találkozott Novák Katalinnal és Orbán Viktorral

Ferenc pápa első magyarországi programjaként a Sándor-palotába ment, ahol Novák Katalin köztársasági elnök fogadta, itt találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

A katonai tiszteletadás és a himnuszok meghallgatása után Ferenc pápa udvariassági látogatást tett a Sándor-palotában, ahol az Empire-szalonban hivatalos fényképek készültek, az emlékkönyv aláírása után pedig a palota Kék szalonjában került sor az ajándékok cseréjére.

Ferenc pápa ezt jegyezte be a Sándor-palota emlékkönyvébe:

„Zarándokként és barátként jövök Magyarországra, a történelemben és kultúrában gazdag országra; Budapestre, a hidak és a szentek városába, egész Európára gondolok és imádkozom azért, hogy egységben és összetartásban legyen napjainkban is a béke, a prófécia és a befogadás otthona.”

Fotó: Vatican Media

Novák Katalin több ajándékot is adott a pápának: egy gyermekművészeti albumot, amely magyar gyerekek, fiatalok bibliai témájú alkotásaiból készült, Szent Erzsébet rózsáját, melyet egy erdélyi magyar, Márk Gergely nemesített, végül pedig egy andocsi Mária-kegyruhát, amelyet Andocson hálából adnak azok a hívek, akiknek az imája meghallgatásra talált.

Ferenc pápa saját írásainak gyűjteménye mellett egy, a magyarországi látogatásra készült emlékérmét adott át Novák Katalinnak ajándékul, melyen a Magyarok Nagyasszonya látható, akinek Szent István király koronájával fölajánlja országát. Az emlékérmen látható még a Szent István Bazilika és a budapesti Országház, ahol a szent koronát őrzik. Az érmén a háttérben ott látható az egyik dunai híd is.

Fotó: Vatican Media

Az ajándékok cseréje után Ferenc pápa rövid beszélgetést folytatott Novák Katalinnal, majd Ferenc pápa a Sándor-palota Mária Terézia-szalonjában Ferenc pápa Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott.

Fotó: Vatican Media

Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte: ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van.
Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

Cikkünk frissül. 

Borítókép - Fotó: Vatican Media
Hírek
hirdetés