2023. 04. 21.

Miért vagyunk szomorúak, ha egy hívő ember temetésén vagyunk? – A lelkész válaszol

Teológiai vagy épp a hétköznapi élettel kapcsolatos kérdéseket is megválaszol Csűrös András református lelkipásztor a református egyház új műsorában. A Hiszed vagy sem? minden hétfőn 19 órakor jelentkezik Facebookon és YouTube-on, itt, a 777-en pedig havonta szemlézzük az adások egy kérdését és a rá adott feleletet.

Vajon miért szomorkodunk, ha egyszer egy hívő, a feltámadás, a mennyország, az örök élet reményében élő embert búcsúztatunk? A válasz előtt egy fontos különbségtételre kell felhívnom a figyelmet: lelkészi tapasztalatom, hogy két ember halála között néha olyan jelentős különbség van, hogy szinte érdemes lenne más fogalmat használni arra, amikor egy hívő ember imádsággal, Istenben, az életben megnyugodva távozik, vagy pedig valaki egy felzaklatott, rendezetlen és gyűlölettel teli életet hagy maga után. A két eset teljesen másmilyen. A temetéskor is sokszor megmutatkozik a különbség: látni, ha az emberek az elhunyt élete iránti hálával állnak a sírnál.

Ami pedig a gyászt illeti: érdemes felismernünk, hogy

ilyenkor nem feltétlenül az elhunytat sajnáljuk, hanem magunkat, és azt a sok lehetőséget, amitől a halálával elesünk.

A lehetőséget arra, hogy még egyszer felhívjuk. A lehetőséget, hogy a terveket, amiket közösen szövögettünk, megvalósítsuk, tehát végső soron a közös földi jövőnket is elgyászoljuk, és sajnáljuk az itt maradók világát, ami egy picit szegényebb lett.

hirdetés

Attila kérdése azért is nagyon jogos, mert – és itt nyugodtan megengedhetjük magunknak az önostorozást – még a legelkötelezettebb hívők is sokszor csak a sírig látnak, de tovább már nem. Csakhogy van tovább, és erről nagyon sokat ír a Szentírás.

Jézus tanításai is abban erősítenek meg minket, hogy igenis van van folytatása az életnek a földi léten túl.

Ennek tudatában, hálatelten álljunk meg szeretteink sírjai felett, és amikor visszatekintünk életútjaikra, jusson eszünkbe: éljünk mi is úgy, hogy a mi életünkre is hálával tudjanak majd visszanézni!

A kérdés és a válasz a Magyarországi Református Egyház új, Hiszed vagy sem? című műsorában hangzott el. Ennek szerkesztett változatát olvashattátok. Ha a teljes adást vagy a további részeket is visszanéznétek, látogassatok el a reformtáus egyház Facebook-oldalára, vagy YouTube-csatornájára! Ha pedig Ti is kérdeznétek a lelkésztől, írjatok e-mailt a műsor címére: hiszedvagysem@reformatus.hu

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
A lelkész válaszol
hirdetés