2023. 04. 19.

Lengyelországból Fatimába gyalog, pénz nélkül

221 nap, 3500 mérföld, 10 ország, rózsafüzérrel, gyalog – nem kis zarándoklatra vállalkozott ez a fiatal, de megcsinálta!

221 nap, 3500 mérföld, 10 ország, rózsafüzérrel a kézben – gyalog. Nem semmi zarándoklat! Jakub Karlowicz, egy 23 éves északkelet-lengyelországi férfi, aki szakmáját tekintve borbély, február 24-én érkezett meg a fatimai kegyhelyre.

Zarándoklatát és imáit a békéért ajánlotta fel. Bizalommal teli vándorlását kezdettől fogva nyomon lehetett követni Facebook-oldalán, Under the Care of God  (Isten kezében) címmel, melyet naponta több ezren tekintettek meg.

Isten kezében

Jakub 2022. július 17-én indult útnak, és nem vitt magával élelmiszert vagy extra ruházatot, sem pénzt vagy hitelkártyát. Zarándoklatát Máriára bízta, és Bosco Szent János pártfogása alá helyezte, akinek jelmondata, “a szomorú szent nem szent”, közel áll a szívéhez.

hirdetés

Úgy gondolta, hogy “Isten oltalma alatt” jár, és nem aggódott amiatt, hogy mit fog enni, vagy hol hajtja álomra a fejét.

Zarándoklatának 221 napja alatt soha nem éhezett, és soha nem került olyan helyzetbe, amely arra késztette volna, hogy visszaforduljon. Ellenkezőleg, minden nap, minden országban és a legkisebb faluban, ahol megfordult, hatalmas önzetlen kedvességet, vendégszeretetet és támogatást tapasztalt.

Az egyik közösségi médiára feltöltött videóban meghatódva idézett fel egy Franciaországban megtörtént esetet, amikor egy drága BMW lassított mellette, ahonnan maszkos férfiak szálltak ki, majd kinyitották a csomagtartót – és az ott lévő nagy zsákból háromnapi élelmiszerrel lepték meg őt.

Fotó: Facebook

Az emberek jók

A zarándoklat során a plébániák és kolostorok vendégszeretetét élvezte, de olyan emberek szeretetét is megtapasztalhatta, akik otthonukba hívták, étellel kínálták, ruháját mosták, sőt, segítettek, hogy új ruhákat vásárolhasson a túrán megrongálódott vagy elhasználódott holmik helyett.

Az emberek nemcsak otthonaikat és éléskamráikat nyitották meg előtte, és adtak neki útravalót, hanem pénzt is adományoztak. Néha azzal tudott pénzt keresni, hogy borbélyként felajánlotta a szolgáltatásait, hajat vágott vagy szakállt borotvált. Jakub mindenhová magával vitte a hajvágógépét és egyéb felszerelését.

A zarándoklat minden egyes napján

a legfontosabbnak a szentmisén való részvételt és az imádságot tartotta.

A rózsafüzér, amely szerinte “a világ leghatékonyabb fegyvere”, állandóan elkísérte őt. Minden egyes megtett kilométeren “Üdvözlégy Máriát” imádkozott – a világ békéjéért, a hozzá közel álló emberekért és azokért, akikkel a zarándoklat során találkozott.

Fotó: Facebook

Az útközben közzétett beszámolóiban hangsúlyozza, hogy az emberek jók. Néha elveszettek, vagy néha Isten “elveszett” számukra, de jók és jót akarnak, nem pedig rosszat.

Az útvonal Lengyelországból Fatimába

Az útvonalat vallási szempontból jelentős állomások határozták meg. Sejnyből (Lengyelország) a Szent Maximilian Kolbe által alapított Niepokalanow vallási közösségbe, majd Jasna Gorába, a Czestochowai Szűzanya képének otthont adó kolostorba ment. Ezután Szlovákián, Magyarországon és Bosznián keresztül Medjugorie felé vette az irányt. Mária feltételezett jelenéseinek helyszínén pont szeptember 12-én, Mária napon volt. Innen Horvátországon és Szlovénián át Velencébe tartott.

Olaszországban megállt Torinóban is – ami ugyan nem a Fatimába vezető úton van, de Jakub nem hagyhatta ki az alkalmat, hogy meglátogassa Bosco Szent János ereklyéit, hiszen Őt választotta a zarándoklat védőszentjének. Torinóból észak felé vette az irányt, megkockáztatta az Alpokon való átkelést, és eljutott a Mária-jelenések helyszínére, La Salette-be.

Fotó: Facebook

Onnan dél felé, a francia-spanyol határ felé vette az irányt. Több mérföldet megtéve és megtapasztalva a spanyol vendégszeretetet, végül elérte a spanyol-portugál határt. Minden nap 20-30 mérföldet gyalogolt.

Mi a következő lépés?

Jakub még mindig úton van! Miután elérte úti célját, február 26-án azt írta: “Szándékomban áll gyalog hazatérni, ha ez Isten akaratával összhangban van”. Útközben több Mária-kegyhelyet és az egyház szentjeivel kapcsolatos helyeket akar felkeresni. Célja, hogy hazaérve részt vegyen a Suwałkitól Vilniusig tartó zarándoklaton is, de sietni nem szeretne hazafelé sem.

Fotó: Facebook

“Ez egy zarándoklat, ami nem csak a gyaloglásról és a táv megtételéről szól. Eddig sem siettem.

Mindenekelőtt arról szól, hogy megtapasztaljam Isten oltalmát és azoknak az embereknek a szeretetét, akiket az Úristen az utamba állít.

Az Úristen mindenkit felhasználhat, függetlenül attól, hogy milyen bűnös, milyen múltja, végzettsége, munkája van. (…) Üdvözlégy Mária!” – írja, és egy imával köszöni meg minden támogatójának a segítséget.

 

Fordította: Judákné Orsolya 

Forrás: Aleteia.org

Borítókép - Fotó: Facebook
Hírek
hirdetés