2023. 04. 18.

Eutanázia: halálkultusz vagy szabadságjog? – 8 fontos gondolat

Egyre nagyobb mértéket ölt az eutanázialiberalizáció a nyugati országokban. De milyen morális, vallási és orvosetikai következménye lehet ennek a folyamatnak és vajon a halálkultuszt vagy az egyén szabadságjogát építi az eutanázia? Az Ez itt a kérdés című műsor erről szóló adásából gyűjtöttünk össze 8 fontos gondolatot.

„A tudomány szégyene az eutanázia. Soha nem fogadható el az a halál, amely ellen a legkevesebbet is megehettük volna. ” (Dr. Csókay András idegsebész)

„Az eutanázia emberhez méltatlan, kegyetlen. Igazi merénylet az ember életének értelmessége ellen.” (Frivaldszky János jogfilozófus, egyetemi tanár, PPKE)

„Aki hisz abban, hogy a halál után van egy másik élet, ahol már nem lesz több szenvedés, annak könnyebb elviselnie a földi fájdalmat. Ha valakinek tudjuk a fájdalmát csillapítani, hogy méltósággal tudja megélni az életének a végét, hogy el tudja rendezni az evilági dolgait, tudjon bocsánatot kérni, megbocsátani, el tudjon búcsúzni, tudjon gyónni, akkor ez az ember békességgel a lelkében fog tudni innen távozni. ” (Monostori László morálteológus, katolikus esperes)

 „Az eutanázia vizsgálata különös élességgel mutat rá a jog teljesítőképességének határaira.” (Filó Mihály adjunktus, ELTE)

hirdetés

„Az eutanázia esetén szereptévesztés van, megpróbálunk Istent játszani, dönteni életről-haláltól. Minden embernek joga van az élethez, és aki szenved, annak is megvan a személyi méltósága, egy szenvedő ember is élhet értékes életet. Nekünk, akik egészségesek vagyunk, kötelességünk a betegeket védeni, nem pedig likvidálni őket.” (Monostori László)

„Ha valaki az élete befejezését a kezébe veszi, és ebben valaki, egy orvos önzetlenül segítséget nyújt neki, arra én nagyon nehezen tudom azt mondani, hogy morálisan elítélendő.” (Filó Mihály)

„Már eutanázia-turizmusról is beszélünk, hiszen kevés ország van, ahol ez legális, és akik ezt szeretnék, elutaznak mondjuk Svájcba, ahol jó pénzért elvégzik az eutanáziát nekik. Sőt vannak olyan országok – például Kanada – ahol már pszichés betegek is kérhetik az eutanáziát, mondjuk aki depressziós és szeretne meghalni. Akárhogy is nézzük, ez már a halál kultúrája.” (Monostori László)

„Többen nem hiszik el, hogy az élet ura a bennünk élő názáreti Jézus, és nem mi. Óriási dolga van az egyháznak, az egyéni tanúságtételeknek, a hívőknek, hogy ez változzon.” (Csókay András)

Nagy kérdések Szemle
hirdetés