2023. 04. 11.

A pápalátogatás legfontosabb helyszínei – az egyházi programigazgató kíséretével

Hat hete annak, hogy hivatalosan is bejelentették: Ferenc pápa április végén háromnapos apostoli látogatást tesz Magyarországon. A szervezők számára – a bejelentéssel egy időben – elindult a visszaszámlálás. A külső szemlélő nem is sejti, milyen hatalmas szervezést igényel ennek a három nap előkészítése, lebonyolítása. Kik azok az emberek, akiknek kezében összeérnek a szálak? A pápalátogatás egyházi részről delegált programigazgatójával, Ernyey Áronnal készített műsort a Katolikus krónika, végigjárva azokat a helyszíneket, ahol a Szentatya találkozik majd az emberekkel.

Mindig azt hisszük, hogy a Szent István Bazilika milyen nagy. Na, ez az az esemény, aminél megtapasztaljuk, hogy annyira nagyon nem is nagy… A bazilikában április 28-án délután találkozik a Szentatya az egyházi vezetőkkel, püspökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, hitoktatókkal, katekétákkal. Mivel mindenki nem fér be a Bazilikába, ezért a Szent István téren is elhelyezünk kivetítőket, hangosítást és székeket is.

Az egyházi rendezvények esetében, ha liturgia is van az esemény keretében, akkor belép egy másik sík, egy másik dimenzió. Átlépünk a szórakoztatóiparból egy olyan eseménnyé, ahol egy olyan teret szeretnénk kialakítani, amelyben az embereknek a lelkét megérinthetjük.

A Rózsák terén a Szent Erzsébet templomban találkozik a Szentatya szegényekkel, hajléktalanokkal, menekültekkel, akiket a katolikus egyház segítő szervezetein keresztül hozunk ide. Szép és szimbolikus jelentősége is van annak, hogy az Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett templomban valósul meg ez a találkozó. Ezután a Szentatya a tér túloldalán található görögkatolikus templomot is meglátogatja, és itt találkozik a görögkatolikus hívekkel.

A tartalmat, azt, hogy a transzcendenssel összekapcsolódjunk, hogy a hívek ott megéljenek egy másfajta egységet, azt végül a Szentlélek teszi oda, és

hirdetés

az a tapasztalatunk, hogy a Szentlélek dolgozik.

A fiatalokkal is szeretne találkozni a Szentatya, amikor Magyarországra látogat. Sokak számára ismerősek a Forráspont események, amelyeket a katolikus egyház a fiataloknak szervez. Ez is kicsit hasonló lesz ahhoz, egyfajta Forráspont a Szentatyával. Egy nagyobb lélegzetvételű felvezető programmal, imádságos lelkülettel, dicsőítéssel várjuk a pápát. Aztán amikor megérkezik, akkor köszöntő tanúságtételek lesznek, és szólni szeretne ő is a fiatalokhoz.

Ide kizárólag meghívóval érkezhetnek azok, akik személyesen vehetnek részt, de mindenkit buzdítunk arra, hogyha nem is tud eljönni, akkor vagy az élő közvetítésen keresztül, vagy pedig a már említett Szent István téri kivetítő előtt gyülekezve kövesse velünk együtt az eseményeket.

A lényeg mégiscsak az, hogy magán az eseményen a hívek, az atyák, a püspök atyák, a Szentatya összekapcsolódjon és

egy lélekkel forduljon a Jóisten felé.

Sok-sok ezer ember munkája szükséges ahhoz, hogy létrejöhessen ez a találkozás. Ne felejtsük el azt sem, hogy több mint ezer önkéntes segíti majd a látogatás megszervezését. Mindenkit buzdítunk arra, hogy ha bármiben elakad, akkor a rendezvényhelyszíneken majd bátran keresse az önkénteseinket, biztosan tudnak majd segíteni.

A Kossuth tér ad helyet a Szentatya által celebrált szentmisének. A színpad, amelyen az oltár is helyet kap, a Kossuth szoborcsoport előtt helyezkedik el és néz a tér irányába, előtte majd a koncelebráló atyák helyezkednek el, utána néhány meghívott és utána a teljes tér ülő és álló szektorban a hívők számára lesz elérhető. Érdemes a térre a déli irányból érkezni, vagyis a Szabadság tér, illetve a Deák tér irányából. A térre szeretettel várjuk a kerekesszékes és hallássérült híveket is. Külön szektort biztosítunk számukra, a kerekesszékesek számára akadálymentesített szektort, a hallássérülteknek pedig jeltolmácsolást. Érdemes figyelni a hivatalos honlapunkat a Ferenc2023.hu-t, mert itt elérhető lesz minden olyan információ, ami bármiféle részvételhez, érkezéshez, utazáshoz köthető.

Mi katolikusok egy biztos pontba kapaszkodhatunk, és ennek az esszenciája az, hogy Krisztus a jövőnk.

A Szent István tér azért is kap különleges szerepet ez alatt a három nap alatt, mert a pénteki esemény itt történik és kivetítjük a térre, de a szombati és vasárnapi események mindegyikét lehet majd itt élőben követni. Tehát azok, akik a másik helyszínekre nem jutottak be, akár a Rózsák terére, akár az Arénába, akár a Pázmány egyetemre, azokat  a Szent István téren szeretettel várjuk, és bekapcsolódhatnak közösségben ezekbe az eseményekbe ilyen módon. 

Ezek az események, amiket szervezünk most a Szentatya látogatása kapcsán mind lehetőséget adnak arra, hogy hívők, nem hívők ebből meglássanak, megértsenek, megérezzenek egy kis szeletet.

Borítókép - Fotó: YouTube
Szemle
hirdetés