2023. 04. 05.

“A fiatalok jók és nagyon kell őket szeretni” – Keresztes Ilona

Keresztes Ilona újra fiatalokkal dolgozik és újra – vagy inkább továbbra is – értéket teremt. A korábbi kiváló rádiós újságíró a Katolikus Szeretetszolgálat által elindított USPACE.hu csapatának közösségét vezeti: ismerjetek meg egy most születendő közösséget, amely közben nem fél felvállalni hitét és értékeit is a nagyvilág előtt! Beszélgetés Keresztes Ilonával, Takács-Váry Zitával és Szlávik Bence szakmai csoportvezetővel!

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Katolikus Szeretetszolgálat USPACE.hu néven új kezdeményezést indított, amelyben a 10 és 20 év közötti fiatalokat szeretnék megszólítani – tabuk nélkül. A USPACE.hu csapata nem csak cikkeket, hanem podcast felvételeket is készít: a közösség heti rendszerességgel találkozik, hogy őszintén beszéljék át, adott esetben vitassák meg az általuk javasolt témákat.  A csapatot többek között Keresztes Ilona Prima Primissima-díjas újságíró, a közmédia korábbi kiváló munkatársa tartja össze, aki szeretettel, de kellő határozottsággal segít a célok elérésében. Évtizedes rutinja van abban, hogy hogyan érdemes és kell a fiatalok felé fordulni, így a USPACE.hu közösség tagjaival is hamar megtalálta a közös hangot:

„Ez a korosztály arra vár, hogy megszólítsuk őket. Nekünk sokkal könnyebb dolgunk van, mint a szüleiknek, hiszen tinédzserként pontosan az a céljuk – és feladatuk is -, hogy fokozatosan leváljanak róluk. Ebben a korban fogalmazzák meg a saját életvezetésüket, határozzák meg a céljaikat, de nem úgy, hogy a szülő találja ki helyettük, mit szeretnének az élettől, hanem önállóan. Ez az önállóság viszont nem az egyedüllétet jelenti, hanem azt, hogy „házon kívül” keresik a válaszaikat. A USPACE.hu közössége az a hely, ahol magukra találhatnak és válaszokat kereshetnek biztonságos légkörben és szilárd értékrend mentén.

Nekem nagyon sokat segít a mögöttem lévő pár évtized. Generációkat láttam felnőni, egész életutakat követtem már végig. Ez a tapasztalat abban is segít, hogy a mostani fiatalok dilemmái már nem rendítenek meg annyira, hiszen pontosan tudom, hogy ezeken keresztül vezet az út a felnőttség felé. Nem izgulok, hiszen látom a folyamatot, azt a pár évet, amíg letisztulnak bennük az élet nagy kérdései. De ahhoz, hogy ez valóban megtörténjen, szükség van ezekre a beszélgetésekre. Főleg azért, mert ugyan online tartalmat készítünk, de offline vannak jelen, a telefonjaikat félreteszik erre az időre, egymás szemébe nézve és a másikat meghallgatva beszélgetnek. Ez a hiánypótló. Hatalmas szükségük van erre.

hirdetés

Egy ilyen közösség, mint a USPACE.hu akkor működik, ha a benne lévők szeretik egymást és azt érzik, hogy a vezetőik szeretik őket. Ez az őszinte, feltétel nélküli szeretetet adó légkör kell ahhoz, hogy megnyíljanak egymás előtt. Csak így lehet a nehezebb kérdésekről, tabukról is érdemben beszélgetni.

Az egyik ilyen téma az egyház: annak parancsai, tanítása, nehézségei és kihívásai. Még a nagyon komolyan vallásos fiataloknak is rengeteg kérdésük van ebben a témakörben: szexualitás, fogamzásgátlás, életvezetés. Tele vannak kérdésekkel, dilemmákkal, amelyekre válaszokat kell találni. Nem parancsokat, hanem tényeken alapuló, számukra érthető és elfogadható válaszokat.

Ha nem értik, hogy miért érdemes betartaniuk a parancsolatokat, akkor nem szívesen teszik meg.

Fotó: Bodnár Patrícia. A képen balról jobbra: Keresztes Ilona, Takács-Váry Zita és Szlávik Bence

Ennek a felületnek egy nagyon fontos alapja, hogy a katolikus értékrend alapján áll. A katolikus egyház tanításával összhangban gondolkodunk. A USPACE.hu podcastjeiben nem az a cél, hogy mindent és mindennek az ellenkezőjét megkérdőjelezzük, hanem az, hogy keressük az igazságot. Fontos, hogy szerintünk van olyan igazság, ami kimondható, követhető, megérthető, és nem megnehezíti, hanem éppen hogy jobbá teszi az életünket. Különösen fontos nekem, hogy egy olyan felületet gondozhatok, ahol katolikusok szólalnak meg katolikus válaszokkal.

Az önmagába véve hitelessé teszi a USPACE.hu-t, hogy itt fiatalok beszélgetnek egymás között. Természetesen az összes magyar fiatalt nem lehet modellezni 8-10 fiatallal, nyilván ahhoz egy sokkal szélesebb társadalmi mintázat kellene. De ezek a fiatalok tökéletesen alkalmasok arra, hogy feltegyék a kérdéseket, amelyek a legtöbb magyar fiatalt foglalkoztatják. Szintén a hitelességüket növeli, hogy felvállalják a saját identitásukat arccal és névvel, sőt, a saját hitüket is. Engem személy szerint egészen meghat, hogy micsoda missziós lelkület van bennük. Szeretnék megérteni, hogy másoknak miért nincsen hitük – és szeretnének eljutni hozzájuk.

Tudják magukról, hogy nem tökéletesek, de nemet mondanak azokra a sztereotípiákra, amelyek a társadalomban élnek róluk.

A hitük teljesen különböző szinten van, és az is esendő: egyszer fent van és erősek ebben, máskor nehezebb. Ez tényleg olyan, mint a szerelem: nehezen találnak rá, nagy szükségük van rá és mégis könnyen elveszítik! Kiesett most közülünk egy nagyszerű fiatal, akinek egy családi esemény annyira megingatta a hitét, hogy őszintén elmondta, most nem tudna hitelesen közöttünk lenni és megszólalni. Ezt azért fontos kimondani, mert itt nem teológiailag tökéletesen képzett, fél lábbal már a mennyországban lévő szentek vannak, hanem hívő és a hitükért folyamatosan küzdő valódi fiatalok. Tele olyan kérdésekkel, minthogy miért kell gyónni, miért ne szexeljenek házasság előtt, mi értelme van a böjtnek? Nagyon fontos kérdések, és jó, hogy ebben a közegben teszik fel ezeket.

Annyi jó kérdést tesznek fel, hogy ezek megválaszolása frissen tart engem is – a hitem szempontjából is. Ezeket a fiatalokat látva életben maradhat az a meggyőződésem, hogy a fiatalok jók, jóra valók és jót szeretnének. Sokszor gondolunk arra, hogy mi fiatalként mennyivel jobbak voltunk, de ez nem így van. Tőlünk felnőttektől függ, hogy milyenek a fiataljaink. Attól, hogy hogyan foglalkozunk velük. Az a kérdés, hogy mi mit adunk nekik, hogy valóban figyelemmel és szeretettel fordulunk-e feléjük? Tartjuk-e a lelküket, amikor úgy érzik, hogy az szét van esve? Ott vagyunk-e az örömükben, boldogságunkban? Emellett fontosak az elvárások is. Növeli őket a felelősség, az áldozathozatal, a magas minőségű munka. Mindezek a hétköznapokban fárasztóak, de hosszú távon nagyon megtérülnek. Nem igaz, hogy a fiatalok kevesek vagy nem elég jók! A fiatalok jók és nagyon kell őket szeretni!”

Fotó: Bodnár Patrícia

Keresztes Ilona személye garancia lehet a minőségi munka mellett arra is, hogy a fiatalok lelkileg megerősödve végezhessék ezt a Katolikus Szeretetszolgálat által indított szolgálatot. A USPACE.hu podcastjeinek egyik készítője Takács-Váry Zita, aki az érettségire való felkészülés mellett dolgozik azon, hogy minőségi tartalmakkal érjék el a fiatalokat. Nem csak egy munka a számára, hanem érezhetően egy egyre inkább formálódó közösség fontos tagja lett:

„Zseniálisnak tartom, hogy a USPACE.hu csapata rendszeresen találkozik, van lehetőségünk megismerni egymást személyesen is, így kialakul egy közösség. Ezekre a találkozásokra, személyes jelenlétre nagy szükség van, főleg amikor körülöttünk már minden online történik. Itt leülünk, beszélgetünk, megtanuljuk egymást kezelni és megszeretni. Néhány hét alatt olyan bizalmas kapcsolat alakult ki közöttünk, amely során azt érzem, hogy megtartjuk egymást. Odafigyelünk a másikra, nekem személy szerint fontos volt megtapasztalni, hogy a másikat érdekli az, amit mondok.

Ez különösen azért is értékes, mert szinte nincsen olyan barátnőm, akivel ne merülne fel a beszélgetésünkkor, hogy a képernyőidőnk – azaz a telefon használattal eltöltött idő – milyen brutálisan sok. Hiába töröljük le egy időre a Facebook-ot és az Instagram-ot, nem bírjuk ki sokáig nélküle. Ez összekapcsolódik az állandó rohanással: mivel mindenhova sietünk és tele vagyunk programokkal, ezért szinte csak online van lehetőségünk követni a barátainkat és beszélgetni velük. Nekem ez a közösség azért is ad nagyon sokat, mert így tényleg lehetőségem van „3D-ben” is embereket látni magam körül. (Nevet.)

„Számomra az egyik legfontosabb téma a tanárok és a tisztelet – amiről nemrég podcast adás is készült. Minden fiatalban kérdésként merül fel, hogy hogyan érdemes és kell hozzáállnunk más felnőttekhez, és ez különösen igaz, ha egy tanárról van szó. Természetesen vannak örökzöld témák is, közülük is kiemelkedő a szerelem kérdése, amiről mindenkinek van véleménye és persze érzése is. A USPACE.hu azért is hiánypótló mert több olyan tabutémával is foglalkozunk, amelyeket például én csak a legszűkebb baráti körömben merek szóba hozni. Nehezen is nyílunk meg ezekben a témákban, hiszen nem tudom, hogy milyen előítéletekkel, véleményekkel találkozom, akár még a barátaim között is. A hit is ilyen téma: szívesen beszélek róla, de elképesztően nehéz dolgom van. Szinte mindenki hall bizonyos dolgokat a hitről, a vallásról vagy például a Katolikus Egyházról – ezek vagy igazak vagy nem, de általánosságban negatívak. Át kell törni ezeket az előítéleteket és negatív gondolatokat, de ez csak akkor megy, ha ismerem már a másik embert. Találkoztam már olyan emberrel, aki azt mondta, hogy az én hitem sokkal hitelesebb, mint az édesanyjáé, de lehet, hogy pont azért mondta mert engem értelemszerűen sokkal kevésbé ismer, mint őt.  Nyilván nem vagyok tökéletes ember, nem is szeretnék annak tűnni: hatalmas kihívás olyan életet élni, amely a barátaim előtt is vonzóvá és hitelessé teszi a hitemet.

Szerintem az egész kezdeményezés attól lesz hiteles, hogy akik benne vagyunk, őszintén beszélgetünk számunkra nehéz kérdésekről is. Nem akarunk megfelelni a világ elvárásainak és mércéjének, nem zavar bennünket, hogy vannak olyan témák, amelyeknél a véleményünk ellentmond a trendekkel. Nekem az életem nagy része abból áll, hogy iskolában vagyok vagy tanulok, megpróbálok megfelelni a körülöttem lévő elvárásoknak. Mégis úgy érzem, hogy ezzel nem teszek eleget a közvetlen környezetemért. Itt viszont megtapasztalom, hogy tehetek valóban másokért is, miközben fontosnak érezhetem magam, hiszen meghallgatnak mások. Szeretettel és támogatással találkoztam itt, ahol elfogadják, ha fáradt vagyok, ha éppen rossz napom van – vagy ha megint elkéstem.  (Nevet)

Fotó:

A USPACE.hu kezdeményezés egyik legfontosabb kulcsembere Szlávik Bence Katolikus Szeretetszolgálat szakmai csoportvezető és a uspace.hu projektmenedzsere, neki köszönhetően a közösség tagjainak csak a szolgálatra kell koncentrálniuk. Neki és munkatársainak pontos szakmai elképzelései vannak arról, hogy hogyan lehet – és hogyan érdemes – megszólítani egy olyan korosztályt, amelynek a kommunikációs szokásai teljesen eltérőek a korábbiaktól.

„Amikor elkezdtük ezt a kezdeményezést, akkor az volt a célunk, hogy az általunk alakított online tér legyen minél színesebb és biztonságosabb. Azaz mindenkihez eljusson, akit érdekel egy ilyen oldal, de biztonságban is érezze magát, mert ez egy védett hely. Rengeteget beszéltünk arról, hogy hogyan működhet jól egy olyan online oldal, amelyet offline közösség támogat, azaz a tagjai rendszeresen találkoznak. Nem akartunk azt a látszatot kelteni, hogy nincsen egy csapat a USPACE.hu mögött.  Arra jutottunk, hogy akkor működhet jól egy ilyen online szerveződés, ha van mögötte megfogható offline közösség is, akik rendszeresen találkoznak.

Az elmúlt közel egy évünk azzal telt, hogy megteremtettük ezt a közösséget, amely a USPACE.hu hitelességét is adja.

Megvan az alap 8-10 ember, aki a hitelességét adja egy ilyen oldalnak, de maximálisan nyitottak vagyunk arra, hogy valamilyen formában új emberek is csatlakozzanak hozzánk, a közösséghez. Alapvetően fontos, hogy nem egy kőbe vésett rendszert hoztunk létre, hiszen több nem eldöntött kérdés is foglalkoztat bennünket, például egy TikTok csatorna esetleges indítása is.

A USPACE.hu cikkekkel indult, hiszen annak a megírása jóval egyszerűbb feladat, mint egy podcast stúdió berendezése, a beszélgetések felvétele és megvágása. Ugyanakkor minden tartalmunknál a minőség a legfontosabb, hogy csak olyan tartalmat engedjünk ki a kezünkből, amely saját magunk és egyházunk mércéjének megfelel. Ez a hozzáállás a fiataloknak is tetszett, számukra is fontos az igényesség. Megviszgáltuk, hogy általában egy fiatal 3000 karaktert olvas el, figyeltünk tehát a tartalmak mennyiségi karakterére is. A videóknál is figyelembe vettük, hogy 2-4 perc a statisztikák alapján az átlagosan megtekintett videóidő.

A USPACE.hu olyan értékeket hordoz, amelyekről mindenkinek hallania kell – vagy legalábbis érdemes. Nagy stabilitást ad nekünk a katolikus értékrendszerünk, hogy minden megbeszélést imával kezdünk. Önmagában véve siker számunkra, hogy  elindult az oldal, a podcast, hogy sok további  tervünk és ötletünk van, illetve az is hatalmas dolog, hogy létrejött egy olyan közösség, amelynek a tagjai hetente találkoznak és Ilonával beszélgetnek. A következő feladat, hogy eljussunk azokhoz az emberekhez, akik még nem találkoztak a kezdeményezésünkkel – és akiknek igazán nagy szükségük lenne egy ilyen támogatásra és biztonságos beszélgető térre. Szeretnénk eljutni az egyházi iskolákba, ifjúsági közösségekbe, plébániákhoz, ugyanakkor sokkal hitelesebb, ha a fiatalok egymás között terjesztik a USPACE.hu hírét, nem pedig egy felülről érkező kommunikációs kampánnyal találkoznak.”

Az oldal megálmodói várják azokat a 17-21 év közöttieket, akik szívesen csatlakoznának a csapathoz! Jelentkezhettek akár Facebook-kommentben, Messengeren, küldhettek e-mailt az 𝐢𝐧𝐟𝐨@𝐮𝐬𝐩𝐚𝐜𝐞.𝐡𝐮 címre, vagy keressétek őket az Instagramon!

A legfontosabb kérdés talán az, hogy ez a nemes kezdeményezés eljut-e a célközönségéhez, mert az egyértelműnek tűnik, hogy a tinédzsereket foglalkoztató témákhoz jó érzékkel nyúltak hozzá a USPACE.hu megálmodói: Keresztes Ilona személye és munkássága garancia lehet a minőségi eredményre, a lelkes fiatalok pedig sokaknak példát mutathatnak arról, hogy érdemes akkor is tanúságot tenni hitükről és értékeikről, amikor az egyáltalán nem számít trendinek.

Martí Zoltán

Tabuk nélküli válaszok tinédzsereknek – bemutatjuk a uspace.hu-t!

 

Az interjú a Katolikus Szeretetszolgálat és a 777 fizetett partneri megállapodásának keretében jött létre.

Interjú
hirdetés