2023. 03. 29.

„Elrontottam az idei böjtöt” – egy görögkatolikus pap reagál

„Bár nem tudom minden évben ugyanolyan intenzitással megélni a böjtöt, de szerintem ez nem baj. Mert a böjt igenis nehéz tud lenni!” – vallja a The Godcasters nevű, görögkatolikus fiatalok által készített YouTube-csatorna műsorvezetője, Kondás Kristóf. Aki válaszol: Szabó Antal atya, Görögkatolikus Papnevelő Intézet lelki vezetője.

„Őszinte leszek, én nem vagyok jó böjtölő. Nem tudom azt elmondani, hogy mindig van személyes motivációm a böjtölésre, és hogy mindig értem, vagy átélem a böjtnek a lényegét. Szóval van néhány kérdésem és kételyem a böjttel kapcsolatban” – vezette be a témát Kondás Kristóf, a Godcasters nevű csatorna alapítója.

„Szeretnélek biztatni téged arra, hogyha neked is vannak kérdéseid, kételyeid az egyházzal, a lelki élettel, vagy akár liturgikus dolgokkal kapcsolatban, akkor bátran keress fel egy görögkatolikus atyát. Biztos vagyok benne, hogy örömmel állnak majd a rendelkezésedre egy lelki beszélgetésre. Sőt, hogyha még egy picit tovább szeretnél menni, akkor megkérhetsz egy atyát, hogy legyen ő a lelki vezetőd. Hogy nem csak egy alkalommal beszélgetsz vele, hanem rendszeresen beszélgettek, sőt akár gyónsz is nála” – javasolta. Kérdéseire Szabó Antal atya, Görögkatolikus Papnevelő Intézet lelki vezetője válaszolt.

Mi értelme a böjtnek?

A böjt nem pusztán csak önmagában áll meg. Úgy tanítja az egyházunk hagyománya, hogy a böjt az imádsággal, valamint a szegények és rászorulók megsegítésével, vagyis a felebaráti szeretet gyakorlásával együtt jár. Fontos, hogy a böjtöt ne csak negatív oldalról ragadjuk meg, hanem azt, hogy

hirdetés

milyen lehetőség rejlik benne, hogy miért teszem, kiért ajánlom föl.

Elsősorban az Isten iránti hálának a kifejeződése, az Isten iránti szeretetünk megnyilvánulása a hit és az alázat jegyében. Arról is fontos beszélni, hogy hogyan teszünk erről tanúságot, hogyan tudunk másoknak beszélni a saját böjtünkről.  Ez nem azt jelenti, hogy kérkedünk azzal, hogy na, akkor én most a böjt első napján hogyan tartom meg a szabályokat. Akkor gyakorlatilag a gőg bűnébe esünk.  A böjt nem egy aszketikus hőstett, mert akkor az megint csak rólunk szólna, hanem minden esetben az Istenről szól és neki ajánljuk föl, iránta fejezzük ki ezen keresztül is hálánkat, szeretetünket. Elsősorban az az érdekes, hogy hogyan tudunk még közelebb kerülni, hogyan tudjuk még inkább megnyitni életünket Isten előtt.

Hogyan kezeljem azt a helyzetet, amikor nem sikerül megtartani, amit megfogadtam?

„Nem az a nagy ember, aki sohasem botlik el, hanem az, aki ha elbotlott is, föl tud állni”. Azt javaslom azért ezzel együtt, hogy ne tűzzünk ki irreális célokat magunk elé. Bármit, amit az egyházunk tanácsol és parancsként elénk állít, hogy böjtöljünk, azon felül, amit szeretnénk, azt mindig beszéljük meg a gyóntatónkkal, lelki vezetőnkkel és lelki atyánkkal, és ő vélhetően ismer is bennünket, hogy mennyi lelkierő van bennünk. Miért szeretnénk ezt fölajánlani? Ezt is nagyon fontos megbeszélni a lelki atyánkkal, áldást kérve. Ez azt gondolom, ez segít bennünket abban, hogy józanul tudjunk dönteni ilyen jellegű böjti fogadalmakban.

Böjtnek számít, ha diétaként fogom fel ezt az időszakot?

A fogyókúrának és a böjtnek teljesen más a célja.

A diéta célja én magam vagyok, tehát önmagam felé fordulok, míg a böjt az Istenről, az Isten iránti szeretetemről, hálámról és hitem kifejeződéséről szól.

Lehet a böjtben ünnepelni, bulizni?

Az én születésnapom is jellemzően böjtre esik, így tudom azt, hogy aki a böjtben születik, az akkor is ünnepeljen természetesen. Ezen felül viszont a böjti időszakban mindenféle zenés mulatságot, összejöveteleket kerüli, aki elkötelezett görögkatolikusként éli az életét. Esküvőket sem szervezünk, illetve ehhez például püspöki engedélyre is van szükség, ha a böjti időszakban valaki esküvőt szeretne.

Hogyha tudatosan igyekszünk így élni akár világi közösségben, világi munkahelyen élve is az életünket, akkor úgy gondolom, hogy erre kérhetjük a társaink, ismerőseink, barátaink, munkatársaink figyelmét, hogy adott esetben tekintsenek el a mi részvételünktől. Ha a böjtben csak arra az egy estére, csak arra az egy napra, vagy arra a hétvégére megszakítjuk a böjtünket, akkor valahol a lényeg vész el.

A teljes adás: 

Borítókép - Fotó: YouTube
Szemle
hirdetés