2023. 03. 29.

Egyre több helyen hoznak létre imaszobákat – repterektől az egyetemekig

A világ egyik legforgalmasabb repterén, Atlantában csendes imaszobát alakítottak ki az utazók számára, ahol Jézussal tölthetik az idejüket. Magyarországon pedig nemrég a Corvinus Egyetemen alakítottak ki imateremet, ahova bármilyen vallású diákok elvonulhatnak imádkozni.

Az atlantai Hartsfield-Jackson Nemzetközi Repülőtéren néhány hete egy imaszobát és egy kápolnát is kialakítottak, hogy a repülőjükre várakozó utasok csendes teret kapjanak az Istennel való rövid elvonulásra. Azok az utazók, pilóták és légiutas-kísérők, akiknek néhány percük van a repülésig – vagy a repülőtéren dolgozó 63 ezer ember közül bárki –

csendes imával tölthetik az időt az Oltáriszentség jelenlétében.

A kápolnát Gregory J. Hartmeyer atlantai katolikus érsek áldotta  meg, közvetlenül azelőtt, hogy ő maga felszállt egy repülőre. „Ez mindig olyan hely lesz, ahová az emberek jöhetnek, hallgathatnak, és egyszerűen csak Krisztus jelenlétében lehetnek” – mondta az egyházfő. „Micsoda ajándék, amelyet megoszthatunk az atlantai és a világ minden tájáról érkezőkkel ezen a nemzetközi terminálon.”

A kápolna és az imaszoba is folyamatosan, a hét minden napján nyitva lesz. Hamarosan egy tábla mutatja az imára érkező katolikusoknak, hogy húzzák el a függönyt, ha látni akarják a tabernákulumot.

hirdetés

A Hartsfield-Jackson reptér több mint 150 belföldi és 70 nemzetközi célállomásra nyújt utazási lehetőséget. 2022-ben mintegy 93,7 millió utas haladt át a repülőtéren. A repülőtéri káplán, Kevin Peek atya a Catholic News Agency-nek elmondta, hogy szombat este és vasárnap este is misét tart, hogy részt tudjanak venni misén azok is, akiknek erre az utazásuk ideje alatt nem lenne lehetőségük.

Peek atya azt is elmagyarázta, hogy részben személyes motivációja volt a kápolna és azon belül az eucharisztia lehetőségének létrehozása. Apja, Joseph Peek egy légitársaság pilóta volt, aki hosszú évekig repült Atlantából.

Hazánkban ha a budapesti reptéren még nem is,

a Corvinus Egyetemen már létrehoztak egy imaszobát.

Persze egyházi fenntartású egyetemeken eddig is volt példa arra, hogy saját kápolnájuk van, ám állami intézményben eddig ez nem volt jellemző.

A Corvinus Egyetem közleménye szerint az imaszobával a céljuk, hogy bármely vallású személy számára (az egyetemen a keresztények mellett muszlimok is tanulnak) biztosított legyen az alkalmas környezet az imádsághoz. Az imaterem március 20. óta fogadja a vallásgyakorlókat az egyetem nyitvatartási idejében, reggel 7 és este 9 óra között.

Remélhetőleg egyre több hasonló helyszínt alakítanak ki, hogy a templomok mellett ide is el lehessen vonulni imádkozni – a nap bármely szakában.

 

Forrás: Aleteia, Szemlélek, uni-corvinus.hu

Borítókép - Fotó: Corvinus Egyetem Facebook
Hírek
hirdetés