2023. 03. 28.

„A népünk iránti tisztelet jele, hogy Ferenc pápa újra Magyarországra jön” – Horváth Zoltán esperes

Még élénken élnek bennünk Ferenc pápa szavai a Hősök terén, és az ígérete, hogy hamarosan visszatér hozzánk. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után tett kijelentése egy hónap múlva valóra válik, ismét Magyarország vendége lesz. A katolikus egyházfő látogatására gőzerővel készülnek állami és egyházi körökben. Az április 30-ára tervezett Kossuth téri szentmise liturgikus felelőse, Horváth Zoltán esperes beszélt az előkészületekről a Katolikus krónikában.

„A pápalátogatás legfontosabb része a vasárnapi szentmise lesz április 30-án. A szentatya a Kossuth térre érkezik, és a pápamobillal jár körbe, ahogy ő szokott az emberek között, neki is rendkívül fontos a személyes találkozás. Amikor itt járt 2021-ben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (NEK), rendkívül tetszett neki a fogadtatás.

Nyilván a pápáknak megvannak a szertartásmesterei, akik az ő liturgiáikat előkészítik, szervezik és saját maguk is vezetik, de mindig szükség van arra, hogyha a pápa elutazik valahova, akkor ott legyen egy helyi szervező is, aki az asszisztenciával, a ministránsokkal stb. már előre felkészül és velük foglalkozik. Ehhez tartoznak a liturgikus ruhák, kegytárgyak, kelyhek és még sorolhatnánk.

Én valószínűleg úgy kerültem bele a szervezésbe, hogy 1991-ben, amikor pappá szenteltek, akkor érkezett először Magyarországra a pápa, II. János Pál személyében. És mivel Esztergomban voltam az asszisztenciáért felelős papnövendékként, azt kérték, hogy én vezessem, vagy én készítsem elő. Tehát ez volt az első pápai szentmisén való szolgálatom. Amikor most az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét Ferenc pápa mondta itt Budapesten, akkor megkerestek és nagyon szívesen vállaltam, nagyon szeretem.

2021-ben az Eucharisztikus Kongresszus alkalmával a Hősök terén volt az ünnepi szentmise, amellyel a Szentatya lezárta a NEK-et. Azt gondolom, hogy ugyanazt az élményt fogjuk megélni újra, mint amikor a Szentatyával találkozhattunk személyesen, hiszen körbejárt a téren.

hirdetés

A liturgiában mindig azt élem meg, hogy szeretnénk a mennyországot ide lehozni, vagy legalábbis szeretnénk a mennyországba belesni. A liturgia lesz örökké ott az Isten országában, és itt a Földön ebből egy picikét szeretnénk már látni, átélni, hogy milyen is lesz az.”

A pápalátogatás részletei

„A pápai oltár felállítása a Kossuth-szobor előtti részen lesz, és hosszanti irányban fognak a hívek helyet foglalni a téren.

Ferenc pápa a Jó pásztor vasárnapján érkezik, amely a papságért könyörgő nap. Ilyenkor szoktak a papnövendékek elmenni plébániákra tanúságot tenni a hivatásuk alakulásáról. Tehát szeretnénk, hogy ott legyen az összes papnövendék az egész országból. Ugyanakkor a liturgiában, a szolgálatban is minden szemináriumból két-két fő ott lesz. Azt gondolom, hogy ez nagyon fontos lehet, hogy az egész ország képviselve lesz ott a Szentatya körül, mint ahogyan ott fog vele együtt misézni minden egyházmegyének a püspöke és a papnövendékei is.

A fiatalok, illetve a katolikus oktatás áll a pápalátogatás egyik központi részében,

így képviseltetve lesznek az iskolák, illetve a katolikus iskolák növendékei is az ország minden tájáról. A hívek könyörgésében diákok olvashatnak, vagy pedig az adományokat, amelyeket a felajánláskor felhoznak a Szentatyának, azokat hozhatják ők is.

Az érdekessége például egy ilyen előkészületnek, hogy szoktak készíteni egy logót, ez most már megvan: a híd, amelyik a Lánchidat szeretné jelképezni, és amelyik egyik oldalról sárga-fehér, a másik oldalról piros-fehér-zöld, és fönt találkoznak a híd tetején,  alatta ugye a Duna. A logó a miseruhákon is szerepel, amelyek a pápa, illetve a többi püspök, pap ruháján rajta lesz, tehát erre egy külön garnitúra készül. El kellett kérnünk a pápa méreteit, a magasságát, a fejméretét a püspöksüveghez.

Amikor az ember találkozik a pápával – legyen az Ferenc pápa, Benedek pápa, II. János Pál, mindegy –, akkor azt éli meg, hogy Krisztust képviseli itt, ezen a Földön. Ő a látható feje az egyháznak, a láthatatlan feje pedig Krisztus. És

a pápa azért jön, mert Krisztust akarja adni nekünk, a saját személyiségén, emberi gyengeségein, értékein keresztül.

Ezért olyan fontosak ezek a lelkipásztori látogatások. Ez őt is lelkesíti, nekünk meg rengeteget ad, mert érezzük, hogy milyen nagy áldozattal jár emberileg. Megígérte a NEK alkalmával a repülőtéren ugye, hogy vissza fogok jönni hozzátok, illetve az utána való sajtóinterjúban elmondta többször is, és ha ezt megígérte, akkor ezt ő teljesíteni akarja. Ha végiggondoljuk, Ferenc pápa tíz éve pápa ugye, és ezalatt már Csíksomlyón találkozott a magyarsággal, utána az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén, és most pedig egy lelkipásztori látogatáson. Ez egy kitüntetés: egy nép és annak a történelme iránti tisztelet.”

Borítókép: Attila KISBENEDEK / AFP Fotó: AFP
Hírek Szemle
hirdetés