2023. 03. 08.

Ő megért minket – milliós nézettségű videók, amelyek közelebb hozzák Jézus személyét

Egy sok milliós nézettségű videósorozat, amely napjaink társdalami és kulturális problémáit, valamint az egyéni küzdelmeket mutatja be. Olyan érzéseket és problémákat, amelyekkel talán nem is vagyunk annyira egyedül, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. A He Gets Us (Ő megért minket) csapatának célja, hogy Jézus személyét közelebb hozza hívőkhöz és nem hívőkhöz egyaránt, azáltal, hogy életének eseményeit a mai korba, modern környezetbe ülteti át.

„Élt egy influencer, aki borzasztóan népszerű volt. Mindenki elkezdte követni őt. Egy nap kiállt azért, amiben hitt. Az emberek feldühödtek. A hatalom szélsőségesnek nevezte őt, és azt mondták, nem kéne megengedi ennek az embernek, hogy megossza a nézeteit másokkal. Semmitől sem riadtak vissza annak érdekében, hogy elhallgattassák. Ezért azt tették, amiről úgy érezték, tenniük kell. Keresztre feszítették.”

Rövid, csattanóval végződő, megindító videók – ilyen tartalmakat készít a He Gets Us csapata, akik Jézus életrajzát modern szemüvegen keresztül vizsgálják, hogy új jelentőséget találjanak életének gyakran figyelmen kívül hagyott pillanataiban és témáiban. A videókampány elindításának ötletéről honlapjukon írt az amerikai szervezet. „Sokat tanulmányoztuk mai kultúránkat. Utánanéztünk, hogyan viszonyulnak az emberek egymáshoz, mit gondolnak Jézusról és a kereszténységről. Több ezer, különböző vallási hagyományokhoz tartozó emberrel léptünk kapcsolatba és olyanokkal is, akik nem tartják magukat vallásosnak. Mindenféle emberrel beszéltünk, és a következőket tudtuk meg: a politikától kezdve a szexualitáson át, egészen a vallásig sokan úgy érezzük, hogy értékeinket, hitünket és identitásunkat a körülöttünk lévő, ideológiailag máshogy gondolkodók támadják. Sokan nem csupán helytelennek vagy félrevezetettnek, hanem gonosznak is tartják azokat, akik az igazságosság, a méltóság és az emberség kérdéseiben másképp gondolkodnak. Ellenségnek tekintik őket.”

hirdetés

Az amerikai szervezet szerint tehát

korunk legnagyobb problémája a polarizáció, a megosztottság és a gyűlölködés. És sajnos nem tévednek; mi magunk is tapasztaljuk ezt környezetünkben nap mint nap.

„Minél inkább védekezővé válunk ideológiailag, annál inkább hajlandóak vagyunk feláldozni olyan dolgokat, mint a kedvesség, a türelem, mások tisztelete és méltósága – csupán a győzelem érdekében. Azt gondoljuk, hogy az igazságos cél szentesíti az embertelen eszközöket. És ez a fajta viselkedés szétszakít minket. Ezt tapasztaljuk a politikában, a munkahelyeken, az iskolákban, sőt még az egyházakban is. És a konfliktusok középpontjában egy alapvető nézeteltérés áll arról, hogy mit jelent jónak lenni.” A He Gets Us csapata abban látja a megoldást, hogy ha Jézus személye közelebb kerül az emberekhez, mi is közelebb kerülhetünk egymáshoz, hiszen Jézusról veszünk majd példát, aki a különbözőségek ellenére is képes a feltétel nélküli szeretetre.

„Egy jóságos férfi sétálni indult. Bármerre nézett, azt látta, hogy az emberek szenvednek. Elhatalmasodott a szorongás, a remény elszállt, a gyűlölet erősödött. Az ismerősei elvesztették bizalmukat a rendszerben és az embertársaikban. Tennem kell valamit – gondolta. Egybegyűjtöm és megvendégelem az embereket. A vacsoraasztal körül összegyűlve tudnak majd egymással beszélgetni, és rájönnek, mennyi közös van bennük. Közös küzdelmek. Közös örömök. Közös fájdalmak. Így hát a férfi lakomát rendezett, és mindenkit meghívott az otthonába. De voltak, akik nem fogadták el a meghívását, mert csak a különbségeket akarták meglátni. A férfinek össze tört a szíve, hiszen azt szerette volna, ha mindenki nála eszik, és megtelik. Nem étellel és borral, hanem együttérzéssel” – hallható az egyik videóban.

A videók hangsúlyos üzenete továbbá az, hogy nem vagyunk egyedül – Jézus is hasonló dolgokon ment keresztül, mint mi. Ő is sírt. Neki is fékeznie kellett az indulatait. Volt, hogy magányosnak érezte magát, volt, hogy megszakadt a szíve. Neki is voltak konfliktusai. És olyan is volt, hogy elengedte magát, jól érezte magát a barátaival.

A He Gets Us célja, hogy túllépjünk mai kultúránk pillanatnyi zűrzavarán, ne érezzük magunkat egyedül saját nehézségeinkben, és újra felfedezzük Jézus szeretettörténetét, követve az életének példáját, legyünk akár hívők vagy nem hívők.

Videók
hirdetés