2023. 03. 01.

Az abortuszon átesett nők 60 százalékára nyomást gyakoroltak egy friss felmérés szerint

A terhességmegszakításon átesett nők 60 százaléka külső nyomásra döntött az abortusz mellett – derült ki egy friss amerikai felmérésből. A kutatás készítői arra is felhívták a figyelmet: az eredmények nem mutatják be a teljes valóságot, hiszen éppen azok a nők nem akarnak beszélni az élményeikről, akik a legnehezebb érzelmeket élték át.

Egy új felmérés azt vizsgálta, hogy az amerikai nők milyen arányban éreztek külső nyomást, hogy abortuszt végeztessenek. Az adatokat a Charlotte Lozier Institute állította össze, amely összesen ezer 41 és 45 év közötti nőt kérdezett meg.

A felmérésben részt vevő mintából csaknem minden negyedik nő (226) ismerte el, hogy átesett terhességmegszakításon. Ennek a csoportnak körülbelül

60%-a nyilatkozott úgy, hogy a terhesség alatt a párja, valamelyik családtagja vagy más közeli személy nyomást gyakorolt rá, hogy végeztesse el az abortuszt.

Elmondták, hogy nemcsak személyek, hanem külső körülmények is nyomást gyakoroltak rájuk, mint az instabil anyagi helyzet, a munkanélküliség vagy a tanulói státusz.

hirdetés

Ezt a nyomást, amelyek a nők éreztek, összekötötték számos negatív érzéssel is. Azok a nők, akik részben vagy teljesen külső nyomásra döntöttek az abortusz mellett, gyakrabban számoltak be visszatérő, gyötrő gondolatokról, álmokról és a terhességmegszakítás emlékképeiről. Összességében a mentális egészség erős hanyatlása figyelhető meg azok körében, akik abortuszon estek át.

Még a felmérés befejezése is nagyobb kihívást jelentett azoknak a nőknek, akik nyomás hatására mentek át abortuszon. Azok, akiknek korábban volt abortusza, négyszer nagyobb valószínűséggel estek ki a felmérésből, mielőtt befejezték volna. Azok, akik végül nem estek át az eljáráson, de külső nyomást éreztek rá, szintén fokozott stresszről számoltak be. 

A The Daily Signalnak adott exkluzív interjújában David Reardon, a tanulmány vezető szerzője azt mondta:

„Egy nőnek sem kellene nyomást éreznie, hogy végül elfogadja a terhességmegszakítást.

Nyilvánvaló, hogy az abortuszklinikáknak jobb szűrést és tanácsadást kellene biztosítaniuk, hogy ne fordulhasson elő olyan, hogy egy nő külső nyomásra cselekszik végül.”

Megjegyezte, hogy az egyik legjelentősebb felfedezést azon nők csoportjában tették, akik fokozott stresszt tapasztaltak a felmérés során. Ezek sokkal kisebb valószínűséggel töltötték ki a felmérést, mint azok, akik nem éreztek nyomást az abortuszra. Ez egy olyan probléma, amely Reardon szerint torzíthatja a hasonló felmérések eredményeit. Ez viszont megakadályozhatja e problémák nyilvános elismerését, és azt, hogy ezek a nők segítséget kérjenek és kapjanak.

Reardon azt mondta: „Ez az oka annak, hogy az abortuszról szóló felmérések mindig alulértékelik a negatív eredményeket. Éppen a legnehezebb érzelmeket átélő nők azok, akik a legnagyobb eséllyel nem akarnak beszélni róla.”

A teljes felmérés ITT olvasható.

 

Forrás: Aleteia.org

Fordította: Szilágyi Anna 

Borítókép - Fotó: Fizkes | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés