2023. 02. 24.

1100 éves héber Bibliát fognak aukcióra bocsátani

Egy 900 körül keletkezett, teljes héber Bibliát bocsátanak aukcióra idén tavasszal Amerikában – adta hírül egy aukciós ház. A Sassoon-kódex névre keresztelt könyv egy magángyűjtemény egyik utolsó darabja.

Az egyik legkorábbi, legteljesebb héber Bibliát fogják aukcióra bocsátani New Yorkban – adta hírül a Sothebys.com oldal.

„A Biblia a világ egyik legnagyobb kincse, és erőteljes hatása van a három monoteista vallás és több milliárd híve számára” – kezdi a könyv reklámozását az aukciós oldal. „Szent szavait több ezer éve alaposan tanulmányozzák, elemzik és elmélkednek rajtuk.”

A héber Biblia 24 könyvből áll, amely három részre osztható: Mózes öt könyvére, a prófétai szövegekre és az Írásokra (Ketuvim). A keresztények ezeket a szövegeket Ószövetségnek nevezik, és a katolikus, ortodox és protestáns felekezetek mind beépítik bibliai kánonjaikba. A muszlimok is Isten által kinyilatkoztatott könyveknek tekintik a Tórát és a Zsoltárokat, és sok bibliai történet került be a Koránba és később az iszlám művekbe.

A világ számos nyelvére lemásolt, nyomtatott és lefordított héber Biblia vitathatatlanul az emberiség történelmének legnagyobb hatású könyve és a nyugati civilizáció alapköve. Az aukcióra kerülő Sassoon-kódex, amelyet 900 körül hoztak létre, a legkorábbi fennmaradt példány, amely

hirdetés

a héber Biblia összes könyvét tartalmazza írásjelekkel, magánhangzókkal és ékezetekkel együtt.

A kódex a nevét tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról (1880-1942) kapta, aki a világ legnagyobb és legfontosabb héber kéziratainak magángyűjteményét állította össze, és különösen a Bibliák iránt érzett különös vonzalmat. Könyvtárának néhány kiemelkedően értékes és fontos tárgya a héber irodalom ebbe a műfajába tartozott. Gyűjteménykatalógusa bibliai anyagokkal kezdődik és végződik, a Sassoon-kódex pedig a legutolsó tárgya, amelyet most közkinccsé tesznek.

A héber Bibliát május 16-án fogják aukcióra bocsátani – kíváncsian várjuk, mennyiért kel majd el ez a különleges és meglehetősen régi darab.

 

Forrás: Sothebys.com

Fordította: Szilágyi Anna

Borítókép - Fotó: Pascal Deloche | Dreamstime.com
Hírek Nagyvilág
hirdetés