2023. 02. 14.

Vonzalom a párkapcsolatban – 5 értékes gondolat Kozma-Vízkeleti Dánieltől

Melyek a szerelem legfontosabb összetevői? Mit tehetünk azért, hogy egy párkapcsolatban növeljük az egymás iránti vonzalmat? Érdemes-e kizárni minden olyan médiából és közösségi oldalakról minket érő hatást, amely az értékrendünktől eltér? A ti kérdéseitek alapján többek között ezekről beszélgettünk Kozma-Vízkeleti Dániel pár- és családterapeutával, klinikai szakpszichológussal a Válaszkeresők podcast legújabb adásában.

1.„Három szinten tehetünk azért, hogy növeljük a párunk iránti vonzalmat. Az egyik, hogy jobban kinyitjuk a szemünket azokra a tulajdonságaira, amelyek nekünk vonzóak. Nem mindegy, hogy azt hangsúlyozzuk, ami elválaszt, vagy azt, ami összeköt. A második, hogy a párunk felé magunk is a szerethetőbb arcunkat mutatjuk. A harmadik, hogy keressünk olyan helyzeteket, ahol könnyebb látni a társunk vonzó oldalát. Ha szereted mondjuk a párodban, hogy aktív és határozott, szervezzetek többször közös túrát, ahol ezt átélheti.”

2. „A testi és lelki vonzalmat nem igazán lehet elkülöníteni. Meg szoktak lepődni azok a párok, akik szexuális problémával keresnek fel, ha én elkezdek velük a párkapcsolatukról beszélgetni. A szexualitásnak nagyon sok összetevője van, az egyik a zsigeri vonzalom, de nagyon erős lelki komponensei is vannak.”

3. „A szerelemnek három fontos összetevője van a háromszögmodell szerint. Az egyik az intimitás, vagyis az, hogy mennyire engedjük közel a másikat a belső világunkhoz, megoszthatók-e az érzések, kételyek, vágyak. A másik a szenvedély, azaz a testi vonzalom. A harmadik összetevő pedig az elköteleződés: az az értékalapú döntés, hogy a másikkal hosszú távon képzelem el az életem és hajlandó vagyok erőfeszítéseket tenni a kapcsolatunkért.”

hirdetés

4. „A világunk nagyon sokszínű, mindenféle hatással találkozunk – a párkapcsolatok olyan megjelenítésével is, amely nagyban eltér a mi értékrendünktől. Ebben a kultúrában fokozottan rá vagyunk utalva arra, hogy keressünk: fogunk találni olyan filmet, közösségi oldalt, baráti társaságot, ahol gyakrabban találkozunk azzal a képpel, ami nekünk rokonszenves. Nagyobb felelősségünk van ma abban, hogy olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akik hasonló értékek mentén gondolkoznak, de nem érdemes elzárni magunkat azoktól sem, akiknek más a világképük.”

5. „Kiforrott és elkötelezett identitást nagyon nehéz lenne megingatni néhány médiabeli hatással. Viszont például kamaszkorban, amikor az identitás még csak formálódóban van, a nagyon markáns érzelmi benyomások képesek kibillenteni az egyensúlyukból a fiatalokat. Fontos, hogy ezzel a szülők is tisztában legyenek és merjenek beszélgetni a gyerekekkel a nehezebb kérdésekről is, átadva a megküzdési módokat.”

A teljes adást itt meghallgathatod:

777 PODCAST Pontokba szedve Válaszkeresők
hirdetés