2023. 02. 14.

“Nem kívánok többet papként működni” – kilép a papságból Hodász András atya

Kilép a papságból Hodász András atya – a hírt ő maga erősítette meg a Telexnek adott videóinterjúban, ahol az őt ért korábbi szexuális zaklatásról beszélt. Kilépése érzékenyen érinti a 777 csapatát is, hiszen alapítótagként számtalan kedves élmény köt össze bennünket.

Hodász András atya a Telexnek adott majdnem 50 perces interjút, amelynek fő témája az őt fiatalként ért szexuális zaklatás volt. Fábián Tamás kérdésére azonban már a beszélgetés legelején elárulta, hogy kilép a papságból:

“Világi szemmel azt mondanám, hogy a felmondásomat töltöm, jeleztem az egyházmegye felé, nem kívánok többet papként működni.”

A későbbiek folyamán többször is szóba került a kilépése – mi most ezeket a megszólalásait gyűjtöttük össze, de a beszélgetés a cikk alján megtekinthető:

hirdetés

“Én elfogadom, hogy az Egyházban kisebbségi véleményen vagyok, többek között ezért is lépek ki. Nem akarok zavart vagy botrányt okozni. Látom azt, hogy ilyen értelemben nincsen helyem az Egyházban.”

“Én nagyon szeretem az Egyházat. Továbbra is járok misére, imádkozom. Számomra és számunkra az Egyház nem emberek összessége, ez nem egy szervezet. Amit a világ lát az Egyházból az egy szervezeti rész, püspökkel és papokkal. Mi Krisztust látjuk benne. Azt valljuk, hogy Ő azért alapította az Egyházat, hogy a szentségeken keresztül – keresztség, eucharisztia, házasság, stb. – megerősítsen bennünket.”

“Az emberek szeretik az összeesküvés elméleteket, és a bonyolult dolgokat leegyszerűsíteni. Ahogy XVI. Benedek pápánál is azt mondták, hogy “biztosan az illuminátusok miatt mondott le”, úgy rám is azt mondták, hogy engem biztosan kinyírtak a politika miatt. Ez egy nagyon hosszú, bonyolult folyamat, amely éveken keresztül zajlott. Odáig ért, hogy szeptemberben már álmatlanságban szenvedtem, depresszióm és pánikrohamom volt. Ez nem a Bíboros úr hibája, nem az Egyház hibája, hanem sok körülménynek a nagyon szerencsétlen együttállása.”

Hodász András atya a 777 alapítócsapatának a tagja, akinek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy hét évvel ezelőtt elindultunk. Rengeteg kedves közös élményben volt részünk, amelyre örömmel emlékezünk vissza. Sokat köszönhetünk neki, abban bízunk, hogy ő is örömmel gondol vissza a velünk töltött évekre. A mostani helyzetben is empátiával és szeretettel gondolunk személyére, imádkozunk érte! 

 

Borítókép - Fotó: TedX
Hírek
hirdetés