2023. 02. 10.

Életet mentett a Katolikus Karitász csapata Törökországban

Hat órás küzdelem után sikerült kimenteni csütörtök éjszaka a Karitász mentőmisszió tagjainak a közel négy napig romok közé szorult, 17 éves sérült lányt. 


A Katolikus Karitász február 7-én reggel indította el mentőmisszióját
a Budapest Önkéntes Mentőszervezet és a Budapesti Tűzoltó Szövetség önkéntes tűzoltói közreműködésével a földrengés sújtotta Törökország déli részére. A csapathoz időközben utánpótlás is érkezett, így már 31 fő és 6 keresőkutya alkotja a csapatot. A szerda esti Kahramanmarasi érkezését követően a keresőkutyás egységek az AFAD irányítása mellett azonnal bekapcsolódtak a túlélők utáni kutatásba és azóta is több váltásban folyamatosan dolgoznak, esetenként párhuzamosan több rom átkutatásán is. Csütörtök reggelig összesen 10 helyszínen dolgoztak, az egyik épületnél 4, a többi épületben több mint 10 elhunyt személyt találtak. 

Fotó: Katolikus Karitász 

 

Csütörtök este helyi idő szerint 18 órakor találta meg a csapat a 17 éves lányt, aki sérülten feküdt a romok alatt. A lány kiszabadításáért azonnal megkezdődött a küzdelem. A törmelékek elzárták a sérülthöz vezető utat, de mintegy

hirdetés


6 órás mentési akció során sikerült kiemelni.

Több mint 8 méter hosszú járaton tudták megközelíteni és sérült lányt, akit még a romok alatt elkezdtek ellátni, majd miután kiértek rögtön átadták a török mentőszolgálatnak.  

 

A csapat 0-24 órában, váltásokban kutat a túlélők után, amelyre az idő múlásával egyre kevesebb esély lesz. A földrengést követő negyedik nap után már kisebb csodaként élik meg a mentésben résztvevők, ha sikerül kimenteni valakit. 

Fotó: Katolikus Karitász 

 

A Karitász országos központjában közben a humanitárius segítségnyújtást követő, hosszú távú segítségnyújtáson dolgoznak. Több ezer ember vesztette el otthonát, családtagjait, megélhetését, akiknek nagy szüksége van most egy nemzetközi összefogásra és humanitárius segélyszállítmányokra. 

Aki szeretne csatlakozni a földrengés áldozatait mentő és segítő összefogáshoz a 1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal, átutalással a 12011148-00124534-00100008 a bankszámlaszámon (közlemény: törökországi földrengés) segíthet.

 

Forrás: Katolikus Karitász

Borítókép - Fotó: Katolikus Karitász
Hírek
hirdetés