2023. 02. 09.

7 fontos gondolat a párkeresésről

Fel lehet-e készülni a házasságra, és ha igen, hogyan? A mai fiatalok hogyan gondolkodnak a párkapcsolatról? Félnek-e az elköteleződéstől? Milyen akadályok gördülnek eléjük, hogyan lehet azokat legyőzni, és miként segíti ebben őket a hit? Az Agapé legújabb adásából gyűjtöttünk 7 értékes gondolatot a párkereséséről és -találásról.

1.„A mai fiatalok párkeresését nehezíti a szerepminták hiánya. Olyan világban nőnek fel, ahol sok csonka család van, ahol a férfi- és apaszerep  nincs jelen az életükben, és ebből is fakad, hogy egy kapcsolatban, egy házasságban ezek a hiányosságok megjelennek.” (Székely Levente szociológus)

2. „Az illúziók csapdája nagyon gyakori a társkeresésben. A családi torzult mintáknak és a bennünk lévő nem reális elvárásoknak is össze kell törnie ahhoz, hogy valódi emberi kapcsolódásaink lehessenek.” (Bohár-Kovács Janka pszichológus)

3. „Huszonévesen nehezen ment a párkeresés, és ezt arra is vezettem vissza, hogy gyerekkoromban elváltak a szüleim – nem láttam jó házasságot. Ezért úgy döntöttem, keresek jó házasságokat, és ebben az egyház nagyon sokat segített. Tudatosan megkerestem olyan párokat, akiknek jól működik a házasságuk, leültem velük beszélgetni, és ez nekem nagyon sokat segített. Nézzük meg, milyen működő kapcsolatok vannak körülöttünk, és hogyan lehet ezekből erőt meríteni!” (Bedekovics Péter református lelkész)

hirdetés

4. „Sokszor lehúzó üzenetek érkeznek a fiataloknak a házasságról. Fontos tudatosítani bennük, hogy a házasság kaland, abból töltekezni lehet, az pozitív: tápláljuk bennük a reményt!” (Makovsky Király Zsuzsanna jegyesoktató)

5. „Minél később kötik össze az életüket a nők és a férfiak, annál magasabbak lesznek az elvárások is. De azt felejtik el sokan, hogy a párkapcsolathoz először magunknak kell alkalmasnak lenni. Nem arról van szó, hogy én keresem meg az alkalmasat, aki megfelel a feltételeimnek, hanem hogy én legyek az, aki akarom a kapcsolatot és dolgozom magamon.” (Székely Levente)

6. „Sokszor az is nehezíti az elköteleződést, hogy nagyon sok lehetőségünk van pótlékokkal betömni azt a vágyunkat, hogy kapcsolatban legyünk: Isten férfinak és nőnek teremtett minket, és ketten vagyunk egy egység. Nagy bátorságot igényel a fiataloktól, hogy bevállalják: nem jó egyedül lenni és keresik a társukat, hogy ne akarják azt a látszatot fenntartani, hogy minden rendben van így, hanem merjenek aktívan keresni és akár a környezetüktől segítséget kérni.” (Bohár-Kovács Janka)

7. „Bizonytalan világban élünk, de a hit olyan biztos pontot tud adni, mint semmi más. Valaki rajtam kívül állónak a szava számít, és az olyan igazság, amelyre támaszkodni lehet – és ez azt jelenti, hogy nem kell mindent nekem kitalálnom.” (Bedekovics Péter)

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Pontokba szedve
hirdetés