2023. 02. 08.

7 igevers a türelem építéséhez

A türelem egyáltalán nem hétköznapi, sőt, még csak nem is könnyű. Türelmesnek lenni azonban megéri – de hogyan erősíthetjük ezt magunkban? A Crosswalk cikkét szemlézzük.

Olyan korban élünk, amikor az azonnali kielégülés mindenhol jelen van. Bármelyik csatornát, filmet, műsort, dalt elérhetjük akkor, amikor csak akarjuk. Ily módon a türelem ellentmondásosnak tűnik a mindennapi életben.

Vannak azonban olyan elemek az életben, amelyeket nem tudunk befolyásolni, mint például a szeretteink halála, egy szakítás, egy betegség vagy egy sérülés utáni felépüléshez szükséges idő. Nem tudunk mindent irányítani. Vannak dolgok, amelyekhez idő kell.

A türelem nem fejlődik egyik napról a másikra, ahogy az Istenbe vetett bizalom sem – de mindkettő lehetséges.

Jézus világossá tette, hogy a hívő ember élete szenvedéssel jár (János 16:33). Amikor a türelmet választjuk a rohanás helyett, vagy Istent önmagunk helyett, akkor minden tekintetben pozitívabb kimenetelű döntést hozunk. Az Istenben való bizalom azt jelenti, hogy elismerjük, hogy Ő olyan jövőt ad nekünk, amit mi magunk soha nem tudnánk megszerezni. 

hirdetés

Ezért, amikor legközelebb nehéz helyzetbe kerülünk, és Istentől kérünk szabadulást, talán ahelyett, hogy elsietnénk az életnek ezt az időszakát, kérhetnénk Istentől türelmet a kitartáshoz. Kérhetjük, hogy jól megtanuljuk a leckét, miközben türelmesen várjuk, hogy eljöjjön az Ő szabadítása.

Íme 7 igevers, amely erősíteni tudja bennünk a türelmet:

1.„Ha pedig azt reméljük, amit nem látunk, akkor állhatatossággal várjuk.” (Róma 8:25)

Isten szabadítása a nehéz körülményekből nem mindig látható. Azonban nem mindig hagyatkozhatunk arra, amit látunk. Ehelyett arra támaszkodhatunk, amit Istenről tudunk, ami okot ad arra, hogy türelmesek legyünk.

2. „A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk.” (Galata 6:9)

Isten áldásai akkor érnek minket, ha nem hagyjuk abba az Ő követését. A türelmes életmód az, amely várakozás közben sem szűnik meg jót tenni.

3. „De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.” (Ézsaiás 40:31)

Ez egy újabb ígéret a türelmes életmódra. Bármilyen okból is gyakoroljuk a türelmet, az áldások biztosan követni fogják.

4. „Akik könnyezve vetettek, ujjongva fognak majd aratni.” (Zsoltárok 126:5)

Ebben az életben szenvedés ígérkezik, de Isten áldásai is jönni fognak. Egyszerűen csak el kell viselnünk a rosszat egy ideig, amíg várjuk a jót.

5. „Jobb valaminek a befejezése, mint az elkezdése. Jobb türelmesnek lenni, mint kevélynek.” (Prédikátor 7:8)

Ha tudjuk, hogy valaminek az eredménye jobb, mint a kezdete, az bátorít minket arra, hogy egész életünkben türelmesek legyünk.

6. „A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak.” (Róma 12:12)

Ha ugyanannyit vagy még többet imádkozunk, mint amennyit aggódunk, az segíteni fog, hogy türelmesebbek legyünk. A szenvedés kemény dolog, és a Biblia elismeri ezt az igazságot. Mindazonáltal a Szentírás világossá teszi, hogy a türelem mindig lehetséges.

7. „Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudva, hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez. Az állhatatosság pedig tegye tökéletessé a cselekedetet, hogy tökéletesek és hibátlanok legyetek, minden fogyatkozás nélkül.” (Jakab 1:2-4)

A Biblia arra bátorít bennünket, hogy viseljük el a különböző megpróbáltatásokat, amelyekkel találkozunk. Ennek egyértelmű haszna van, és ez a haszon az, hogy egyre inkább olyanok leszünk, mint Jézus.

 

Forrás: Ez az a nap! Magazin, Crosswalk 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Ige Szemle
hirdetés