2023. 02. 06.

A földrengésben egy katolikus pap is meghalt Szíriában, Törökországban összeomlott egy székesegyház

Hétfő hajnalban és napközben is több nagy erősségű földrengés sújtotta Törökország délkeleti és Szíria északi részét. A földmozgásoknak 1500-nál is több halottja van, több ezren megsebesültek, és több ezer épület rongálódott meg vagy omlott össze.

A halottak és sebesültek után még folyik a kutatás, így számuk folyamatosan emelkedik. Aleppóban Jean-Clement Jeanbart nyugalmazott melkita érsekre – aki korábban Magyarországon is járt Orbán Viktor miniszterelnök meghívására -, ráomlott a plébániának az épülete, ahol lakott, de sikerült élve kimenteni, őt jelenleg kórházban ápolják. A plébánián volt másik két pap is, az egyiküknek, Imad Daher atyának megtalálták a holttestét, a másikuk, Majdi Bonja atya után még folyik a kutatás.

Fotó: Imad Daher (Facebook)

Szíriában és Törökországban is több keresztény épület, templom rongálódott meg vagy omlott össze, Aleppóban több keresztény felekezet templomát anyagi kár érte; Antakya ortodox templomának leomlott a homlokzata, az iskenderuni Gyümölcsoltó Boldogasszony-székesegyház pedig teljesen összeomlott. A földrengésben elhunytak családjainak Ferenc pápa részvétét fejezte ki: „Mély szomorúsággal értesültem a földrengés nagyszámú áldozatáról Törökországban és Szíriában. A Mindenható szerető irgalmára bízom az elhunytakat, és imádkozom a mentésben résztvevőkért.”

Fotó: Összeomlott templom (Facebook)

Novák Katalin köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter is részvétét fejezte ki, fölajánlva hazánk segítségét és támogatását a mentésben Törökországnak és Szíriának.

Imádkozzunk az elhunytakért, a sebesültekért és a földrengés minden károsultjáért!

Hírek