2023. 02. 03.

Hogy hatnak ránk a filmek?

Mit látunk a filmekben, mik a realitások? Mennyire befolyásolják mindennapjainkat, lelki állapotunkat azok filmek, amiket nézünk? A miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium diákjai beszélgettek Holló Gábor iskolalelkésszel a De őszintén műsorában.

Milyen hatással van ránk az a töméntelen filmmennyiség, ami egyre inkább körbevesz minket? – vetette fel a kérdést Holló Gábor iskolalelkész a gimnázium tanulóinak.

„Létezik olyan ember, aki egy film köré építi fel a személyiségét: az életünkké vált az az egész ágazat” – mondja Lóránt. Tamás szerint kétfajta film van: az egyik, amely a lelkéhez szól, építő és tanulni szeretne belőle, a másik, amikor egyszerűen kikapcsolódásra vágyik.

„A legtöbb filmben van egy-egy mondat, amely megragad minket, és sokszor ezek csak pár hét után jutnak eszünkbe, de rájövünk, hogy azok hatására cselekedtünk, ami nem biztos, hogy pozitív volt. Elővigyázatosnak kell lennünk, hogy ne higgyünk el mindent, amit látunk, de közben meg tényleg jó érzés, hogy kicsit kimenekülhetünk a saját világunkból, a korunk problémáiból” – fogalmaz Nóra.

„Rengeteg olyan film, sorozat van, amelyben az információk 90 százaléka teljesen jelentéktelen számunkra – vagy akár még árthat is. Mennyire átmossa az agyát egy adott film az embereknek, ráadásul képviselnek egyfajta világnézetet is, még ha nem is tudatosítjuk” – véli egy másik tanuló.

hirdetés

A lelkész kiemelte: annyi információval vagyunk ellátva a filmeken, a médián keresztül, amit az agyunk nem képes feldolgozni, így stresszforrássá válik – mi lehet ebből a kiút?

„Egyértelműen a csendkeresés.

Akár egy hétvégét is ki lehet nevezni arra, hogy lelassuljunk, elcsendesedjünk és az új ingerek keresése helyett átgondoljuk a dolgokat”

– mondja Tamás. 

Persze nem szabad elfeledkezni a filmek pozitív hatásairól sem. „Olyan mondanivalókat is kaphatunk – még napjainkban is – amiket magunkkal tudunk vinni és építkezni tudunk belőlük.”

Holló Gábor iskolalelkész Jézus egy mondatát hozta a diákok elé: „Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket.” (Máté 11:28) A vasárnapi szentmiséken való részvétel, a hétköznapi idők, amiket Istennek adunk – legyen az Bibliaolvasás vagy egyéni ima – mind olyan idők lehetnek, amikor találkozunk saját magunkkal és Istennel. „Ebből tud fakadni a mi igazi békességünk és megújulásunk” – összegezte.

Borítókép - Fotó: Tero Vesalainen | Dreamstime.com
Lelkiség Szemle
hirdetés