2023. 02. 02.

7 gondolat a humor fontosságáról

Ideje van a sírásnak, és ideje a nevetésnek – olvashatjuk a Prédikátor könyvében. De mit jelent a humor és hogyan találhatunk rá az életben? Hol van helye a szakralitásban? Hogyan válhat gyógyítóvá? Az Agapé legújabb adásának 7 értékes gondolatát gyűjtöttük össze a humorról és annak szerepéről.

1.„Leginkább akkor gyógyít a humor, ha saját magunkon tudunk nevetni. Ha átéltem valami nehezet, de megteszem azt a szellemi erőfeszítést, hogy megtalálom a vicces részét. Az is segít, ha a családunk nehéz élethelyzetéről együtt kialakítunk egy olyan sztorit, amin aztán tudunk derülni, ahogy megoldottuk, kijöttünk belőle.” (Kozma-Vízkeleti Dániel, klinikai szakpszichológus, családterapeuta)

2. „Nagyon emberi tulajdonság, hogy képesek vagyunk felülről ránézni saját magunkra, és ez tesz képessé arra, hogy olyan szemléletet is magunkévá tudjunk tenni, amelyre nem gondoltunk volna – ez pedig fontos lépés a lelki gyógyuláshoz is.” (Ádám Miklós atya, az Esztergomi Hittudományi Főiskola teológiatanára)

3. „Aki szeretne humort csempészni az élétébe, annak azt ajánlom, olvasson magyar tréfás műfajokat: falucsúfolót, tréfás mesét, viccet – ha azokon nevet, már magán is segített.” (Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, egyetemi docens)

hirdetés

4. „A derű egyik forrása, ha felhatalmazzuk magunkat mindenféle érzés és állapot átélésére. Manapság egy olyan életmódot alakítottunk ki, ahol nem lehetünk rosszul, mert a közösségi oldalakon azt kell mutatni, hogy minden fantasztikus. Kell, hogy feljogosítsuk magunkat, hogy sírjunk a sírókkal és örüljünk az örülőkkel.” (Kozma-Vízkeleti Dániel)

 5. „A Szentírás tele van humoros történettel, amelyek lényege, hogy az ember emberségét ábrázolják. A liturgiába sokszor ezek nem férnek bele, de ha azon kívül olvassuk, láthatjuk, hogy sok történetnek van humoros tónusa, amiket Jézus mond, azoknak is.” (Ádám Miklós atya)

 6. „A humor tanulható. Ha olyan közegben köt ki valaki – mondjuk csíkiak, gyergyóiak, udvarhelyiek között – akkor belerázódhat és csupa tréfa lesz az élete.” (Berecz András, mesemondó, énekes)

 7. „Egy felmérésben megkérdezték a társkereső férfiakat és nőket, hogy mit keresnek a másikban. A társkereső nők által leggyakrabban említett tulajdonság a férfi humora volt – nem az anyagi jóléte, a végzettsége vagy a testalkata. A klasszikus nemi szereposztásban tehát a férfi előnyére válik, ha tud spontán lenni és poénkodni.” (Kozma-Vízkeleti Dániel)

Borítókép - Fotó: Fizkes | Dreamstime.com
Idézet
hirdetés