2023. 01. 26.

Három templomban papokra támadt egy machetés férfi Spanyolországban

Terrorista lehetett az a marokkói férfi, aki szerda este machetével gyilkolt több templomban a dél-spanyolországi Algecirasban.

Egyre több információ ismert a három templom elleni támadásról, amelyet a dzsihád nevében elkövetett szerdán Yassine Kanjaa , egy 25 éves marokkói – közölte a Relegion Libertad oldal. A hírportál szerint a támadó egy sekrestyéssel végzett, három másik embert pedig megsebesített, majd elmenekült.

A támadásban megölt férfi a helyi Miasszonyunk templom sekrestyése volt:

a 65 éves Diego Valencia házas és két gyermek édesapja.

A támadó, akit letartóztattak és terrortámadás miatt nyomoznak, a legfrissebb információk szerint további öt sérültet hagyott maga után, köztük Antonio Rodríguez atyát, a San Isidro kápolna plébánosát. Ő két szúrt sebet kapott, állapota jelenleg súlyos, de nincs veszélyben.

hirdetés

A támadás szerdán, 19 óra után kezdődött, amikor a támadó bement a templomba, miközben felszólította a jelenlévőket, hogy vallják meg az iszlámot. Egy szemtanú beszámolója szerint „a támadó felmászott az oltárasztalra, és elkezdte dobálni a rajta lévő holmikat. A sekrestyés feddni kezdte… először csak megsebesítette a sekrestyést, aki kifutott az udvarra. A támadó ott utolérte és végzett vele”.

Diego Valencia, az elhunyt sekrestyés bátor szembeszállása azért is volt jelentős, mert

egy tucat gyerek is jelen volt a templomban, akik részt vettek a katekézisben – így őket megvédte a terroristától.

A támadó megpróbált megtámadni egy másik templomot is, amely Nuestra Señora de La Palma közelében található. Többször bekopogott az ajtón, hogy hozzáférjen, de amikor becsukták, feladta.

A gyilkosságot követően Kanjaát a rendőrség őrizetbe vette, és egy videót is közzétett az elfogása után. Az esetet nemzeti bíróság már vizsgálja. A letartóztatása után terjesztett képeken a dzsihadista vérrel fröcskölt ruhákkal és mosollyal az arcán látható.

Fotó: Religionen Libertad 

A gyilkos fegyvert, egy véres machetét a helyszínen találták meg. A  muszlimok által imádkozáshoz használt rózsafüzérhez hasonló gyöngysort, misbahát is találtak nála, tehát minden a dzsihadista szándékos támadására utal.

 

Forrás: Euronews, Religionen Libertad

Borítókép - Fotó: Religionen Libertad
Hírek
hirdetés