2023. 01. 19.

Sorozat helyett podcast – a szokás, amely megváltoztatta az életemet

„A január a fogadalmak ideje. Több sport, egészséges táplálkozás, életmódváltás. Több idő a szeretteinkkel, kevesebb telefonnyomkodás. Stresszcsökkentés. Pénzügyi tudatosság. A sort még sokáig folytathatnám. A következőkben egy olyan szokásról írok, amely nem igényel nagy erőfeszítést, az én életemre mégis nagy hatással volt/van, és akár újévi (vagy évközi) fogadalomnak is jó.” A Margaret blog cikkét szemlézzük.

Tehát; sorozat és tévénézés helyett hallgass podcastet, előadást vagy hangoskönyvet! 

Bár tévénk az nincsen – soha nem is volt -, de sorozatot és filmet rengeteget néztem. Munkából hazafelé a metrón, főzés, takarítás, rendrakás közben, az esti fürdés és fogmosás ideje alatt. Szinte mindig, amikor valami olyasmit csináltam, ami nem igényelt különösebb koncentrációt. Aztán egy pár hónappal ezelőtt az egyik ilyen alkalommal sorozat helyett egy számomra érdekes beszélgetést kezdtem el hallgatni. És nagyon jó volt. 

Pár nappal később, ebédfőzés közben a beszélgetéssorozat egy másik érdekes részét hallgattam meg. Aztán egyre gyakrabban kattintottam a podcastre a sorozat helyett. Nagyon élveztem, hogy egyre többet megtudok a táplálkozástudományról és az emberi test működéséről, és közben még a háztartás is rendben működik. 

Ahogy telt az idő, úgy fedeztem fel érdekesebbnél érdekesebb podcasteket. Költők, írók élete és érzelmi világa, szépirodalmi művek, pszichológiai kérdések és elméletek, gasztronómia és életmód, űrkutatás, vallás és filozófia.

hirdetés

Úgy éreztem, hogy kinyílt számomra egy eddig ismeretlen világ

és ahogy bizonyos témákban egyre több beszélgetést meghallgattam, úgy ébredt fel bennem a vágy, hogy mind többet és többet tanuljak.

Idővel aztán elkezdtem gondolkodni azon, hogy én eddig napi, heti, havi szinten hány értékes órát vesztettem el azzal, hogy sorozatot néztem/hallgattam. Ha csak napi egy órával számolok (magamból kiindulva ennél több időt töltöttem korábban a sorozatozással), az évi 365 óra. Megdöbbentett, hogy mennyi mindent megtanulhattam volna ennyi idő alatt és én mégis valami sokkal haszontalanabb dolog mellett döntöttem nap mint nap.

E felismerés óta arra törekszem, hogy a sorozatok helyét az életemben átvegyék a podcastek, hangoskönyvek, előadások. Ha fáradtabb vagyok, akkor természetesen könnyedebb tartalmat hallgatok, nem törekszem mindig a tudományosabb témákra. Filmeket nézek, de kevesebbet, mint korábban, és igyekszem megadni a módját, hogy az valódi feltöltődést jelentő élmény legyen. 

Úgy érzem, hogy e szokásnak köszönhetően

rengeteg új dolgot tanulok meg, amely szép lassan átformálja az életemet.

A podcastek hatására jöttem rá arra is, hogy néha tudnom kell kikapcsolni minden kívülről jövő (egyébként nagyon értékes) ingert/információt, elcsendesedni és befelé figyelni. De ez már egy másik történet.  

 

Forrás: Margaret Blog

Borítókép - Fotó: Eldar Nurkovic | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés