2023. 01. 18.

118 éves korában meghalt André nővér, a világ legidősebb embere

Kedden hajnalban, álmában érte a halál a francia André nővért egy dél-franciaországi idősotthonban. Az idős nővér korábban már a Covidot is legyőzte. Az elmúlt években egészségügyi állapota fokozatosan romlott, élete utolsó éveiben vak volt és már nem tudott járni.

Január 17-én, 118 éves korában elhunyt a világ legidősebb embere, André nővér, aki a Guinness Rekordok szerint a valaha élt legidősebb apáca is volt. Az idősotthon szóvivője, David Tavella a halálhír bejelentésénél úgy nyilatkozott: „nagyon szomorú, hogy André nővér elment, de már akarta, hogy ez megtörténjen. Az volt a vágya, hogy a szeretett bátyjához csatlakozzon. Számára a halál felszabadulás”.

André nővér – eredeti nevén Lucile Randon – 1904-ben született a franciaországi Alès-ben. Három idősebb bátyja és egy lány ikertestvére volt, aki azonban egy évvel a születésük után meghalt. 12 éves korában Marseille-be került, három gyermek nevelőnője lett, később pedig tanárként is dolgozott. Lucile protestáns családban nőtt fel, nagyapja lelkész volt. 19 éves korában tért át a katolikus hitre, majd viszonylag későn, 40 éves korában csatlakozott a Szent Vince Pál Szeretet Leányainak Társaságához, és néhai bátyja tiszteletére vette fel az André nevet.

A második világháború után több mint 30 éven keresztül kórházakban szolgált, ahol árvákkal és idősekkel foglalkozott. 75 éves korában vonult nyugdíjba, de egészen 100 éves koráig segédkezett idősek gondozásában.

hirdetés

A szerzetesnővérrel az elmúlt években több alkalommal is készítettek riportot. Volt, hogy egy újságíró az erősségeiről és gyengeségeiről kérdezte őt. „Mindig is csodáltak a bölcsességemért és az intelligenciámért, de mostanra az embereket ez kevéssé érdekli, mert makacs vagyok”. Ugyanakkor a szellemességéről is ismert volt, és egyszer megosztotta, hogy „reméli, Isten nem lesz nagyon lassú”, utalva ezzel arra, hogy nem kell még sokat várnia a Vele való találkozásra.

115 éves korában különleges születésnapi ajándékot kapott; Ferenc pápa írt neki egy köszöntőlevelet, és küldött a nővér számára egy megszentelt rózsafüzért. 118 éves korában pedig Emmanuel Macron francia elnöktől kapott kézzel írt levelet – ő volt életében a 18. francia elnök. A nővér hosszú élete alatt tíz különböző pápa vezette a Katolikus Egyházat. 116 éves korában elkapta a Covidot, de szerencsére súlyosabb baja nem lett, és legyőzte a betegséget. Így ő lett a világ legidősebb Covid túlélője is.

A nővér egyszerűségben élt; szobájában egy ágy, egy Mária-szobor és egy rádió kapott helyt, bár az elmúlt időben már nem használta a rádiót, mert a világban zajló híreket túlságosan aggasztónak találta. Inkább a kerekesszékében ült, imádkozott, gondolkodott és szundikált. André nővér szeretett korán kelni, és amennyire csak tehette, betartotta a rend szabályait; viselte sötétkék habitusát (fátyollal együtt), és minden nap részt vett a szentmisén. „A mindennapi boldogságot az adja, hogy imádkozhatok” – mondta. Szerette a finomságokat is. Születésnapját általában egy pohár portói borral és csokoládéval ünnepelte. Amikor arról kérdezték, mi a boldogságának és hosszú életének titka, annyit mondott: „mindennap imádkozom és megiszom egy pohár forró csokit”.

Nyugodjon békében!

 

Forrás: aleteia.org

Hírek
hirdetés