2023. 01. 05.

3 tipp, hogy ne a stressz irányítsa az életedet

A feszültségek, azaz a stressz legtöbbünk számára egy túlságosan is ismerős küzdelem. Nem kell, hogy ez így legyen. Sokszor úgy látjuk, hogy muszáj foglalkoznunk a stresszel, de Jézus valójában szabadságot kínál nekünk minden feszültségtől az Ő békessége által.

Tisztázzunk valamit! Nincsen egy mágikus formula, amivel örökre kitörölhetjük a feszültségeket az életünkből. A stressz egy érzelmi, sokszor pánikszerű reakció olyan helyzetekben, amelyeket az agyunk fenyegetőnek ítél. Ez valójában jó dolog is lehet, hiszen megóvhat a veszélytől, jobb döntésekre motiválhat, vagy segíthet a szükséges változások kivitelezésében. Amikor azonban a stressz elkezdi átvenni a dolgok irányítását — ilyenkor vagyunk bajban.

Így talán a kérdés nem is az, hogyan ne legyünk feszültek, inkább tegyünk fel egy jobb kérdést: Hogyan tudjuk új nézőpontból értelmezni és leküzdeni az életünkben lévő stresszt? Íme három jó tanács, amely segítségedre lehet a stresszre adott reakcióid irányításában.

  1. Ne engedd, hogy a stressz irányítsa az életedet!

Engedd, hogy az egészséges mértékű stressz hozzájáruljon a döntéseid meghozatalához, de ne engedd, hogy elvakítsa az ítélőképességedet. Kérj Istentől tisztánlátást arra nézve, hogy a stressz miatt nem halasztasz-e el Tőle kapott lehetőségeket.

hirdetés
  1. Engedd át a vezetést!

Semmi sem erősíti jobban a benned lévő feszültséget, mint az afeletti uralomhoz való ragaszkodás. Jézus a nehéz terhektől való szabadságot ajánlja nekünk, és itt jön a lényeg — ehhez oda kell mennünk Hozzá. Járulj Isten elé, és tedd le a terheidet! El fogod veszíteni a felettük gyakorolt uralmadat, viszont a jutalmad szabadság, békesség és nyugalom lesz.

  1. Kérj bölcsességet!

Kérdezd meg Istentől, hogy mit tanulhatsz abból, ahogyan mostanában kezelted a stresszt. Vannak olyan területek az életedben, amelyekkel nem egymagad kellene megküzdened? Túl sok mindenre kötelezted el magadat? Kérd Istent, hogy szelíden igazítson ki, vezessen téged és irányítsa figyelmedet a stressz gyökeréhez, majd kérd, hogy a feszültség helyébe adja az Ő erejét.

 

Forrás: YouVersion

 

Borítókép - Fotó: Dmitry Marchenko | Dreamstime.com
Pontokba szedve Szemle
hirdetés