2023. 01. 01.

“Jézus, szeretlek!” – ezek voltak XVI. Benedek utolsó szavai

XVI. Benedek pápa utolsó szavai egész életét összefoglalják.

“Jesus, ich liebe dich”, azaz “Jézus, szeretlek!” – ezek voltak az utolsó szavai XVI. Benedek emeritus pápának a halálos ágyán. Az információt a Vatikánban dolgozó újságíró, Elisabetta Piqué osztotta meg az argentín La Nacion oldalán.  A széles körben megbízható forrásként elismert újságíró információi szerint Ferenc pápát Georg Ganswein érsek, XVI. Benedek egykori titkára értesítette a halálhírről, aki tíz perccel később elsőként érkezett az emeritus pápa ágyához. Az egyházfő csendes imádkozást követően részvétét fejezte ki a XVI. Benedek mellett szolgáló nővéreknek és orvosoknak. 

A Vatikán szombat este közzétette az emeritus pápa lelki végrendeletét, amelyet még 2006-ban készített. A Magyar Kurír oldalán magyarul is megtalálható dokumentumban így nyilatkozik XVI. Benedek:

hirdetés

“Amikor életemnek ezen a kései óráján visszatekintek azokra az évtizedekre, amelyeken végigvándoroltam, először azt látom, mennyi okom van hálát adni. Mindenekelőtt magának Istennek, minden jó ajándék adományozójának adok hálát, aki életet adott nekem, és mindenféle zavaros időszakon átvezetett; aki mindig megtartott, amikor kezdtem elesni, s aki újból és újból visszaadta arcom fényességét.”

Érdekesség, hogy a dokumentumot XVI. Benedek egy évvel pápává választását követően már megírta. Az utolsó bekezdésben alázattal buzdít mindenkit arra, hogy imádkozzanak érte:

“Végül alázattal kérem: imádkozzatok értem, hogy az Úr minden bűnöm és hiányosságom ellenére befogadjon örök országába! Mindazokért, akiket az Úr rám bízott, nap mint nap szívem mélyéből imádkozom.”

XVI. Benedek pápa holtteste előtt hétfőtől róhatják le kegyeletüket a hívek, temetése csütörtökön délelőtt lesz a Szent Péter téren, a szertartást Ferenc pápa végzi.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás