2022. 12. 31.

Csütörtökön temetik XVI. Benedek pápát

December 31-én fél 10 után pár perccel elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa, világi nevén Joseph RatzingerTemetése január 5-én lesz a Vatikánban.

2022. december 31-én délelőtt, 95 éves korában elhunyt XVI. Benedek, aki miután 2013. február 28-án lemondott pápaságáról a Mater Ecclesiae Monostorban élt közel 10 évig visszavonultan imádságban. Benedek pápa december 28-án, a szentmise végén részesült a betegek kenetében. Halálos ágyánál jelen volt Georg Gänswein, Benedek pápa személyi titkára és a monostorban szolgáló négy szerzetesnő is. Benedek pápa holttestét 2023. január 2-án helyezik ki a Szent Péter-bazilikában ravatalra, ahol lehetőségük lesz a híveknek, hogy leróják kegyeletüket az emeritus pápa előtt egészen a január 5-i temetésig. XVI. Benedek temetésére 2023. január 5-én 9.30-kor kerül sor, a Szent Péter téren tartandó szertartás főcelebránsa Ferenc pápa lesz. Az emeritus pápát várhatóan, az ő kívánsága szerint a vatikáni grottákban, Szent II. János Pál pápa régebbi sírhelyébe helyezik örök nyugalomra.

hirdetés

XVI. Benedeket búcsúztatják a világ közéleti és egyházi vezetői, hazai részről Novák Katalin köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Erdő Péter bíboros és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsa is.

Borítókép: ALBERTO PIZZOLI/AFP
Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Szilágyi József 2022. 12. 31. 18:53

    “Drága barátaim, ne legyen köztetek bénító ellenségeskedés. Ne féljetek sem a világtól, sem a jövőtől, sem a saját gyengeségetektől. Az Úr megengedte, hogy a történelem e pillanatában éljetek, hogy hitetek által neve visszhangozzék az egész világon.”
    XVI. Benedek pápa (internetről)