2022. 12. 13.

Az életöröm 3 összetevője – Horváth Árpád jezsuita atya

Az életöröm megélésének egyik legfontosabb része, hogy jelen legyünk egymás és Isten számára, hogy megéljük az örömöket, de ugyanígy az életünk töviseit is. Erről beszélt Horváth Árpád jezsuita atya, a Jézus Szíve Jezsuita Templom igazgatója a Montserrat vlog legújabb adásában.

Az életörömhöz nekem van egy személyes receptem, amelynek 3 tétele van.

  1. Részei vagyunk a nagy egésznek

Az egyik az, hogy nagyon jót tesz nekünk, ha nemcsak úgy elvagyunk ebben a világban, hanem átjár bennünket annak a tudata, hogy egy nagyobb egészhez tartozunk. Ez a nagyobb egész lehet maga a világmindenség, vagy hogy részt veszek a teremtésvédelemben, óvom a teremtett világot. Az is lehet, hogy része vagyok az egyháznak, a nemzetemnek, a közösségemnek. De idetartozik a családi és baráti kör is. Tehát nekifeszülhetek és egy nagyobb egészért élhetek. Akkor is, ha néha nehéz, nagyon fontos, hogy része vagyok egy olyan közösségnek, amely megerősít engem. Egészen más, hogyha egyedül játszunk a képernyő előtt valamilyen internetes játékon, mint ha együtt játszunk másokkal, közösségben.

  1. Jelenlét

A másik nagyon fontos hozzávalója az életörömnek a jelenlét. Képesnek lenni arra, hogy jelen legyek az imádságban, jelen legyek Istennel, illetve megéljem, hogy Ő jelen van. Ha a jelenlétet nem gyakoroljuk, akkor kiégünk, kicserepesedik a lelkünk, értelmét vesztjük az életnek. De hogyha csak a jelenlét van célként előttünk, és nincs ott a nagy egészhez való tartozásunk tudata, akkor meg annak a veszélye áll fönn, hogy buborékban maradunk. Ezért mind a két szempont nagyon fontos: a jelenlét és a közösségnek való élet is.

hirdetés
  1. A tövisünk elviselése

Van egy harmadik rész is, amit nagyon fontos, hogy szem előtt tartsunk, hogyha az életörömet keressük: annak a tudatos elviselése, hogy mindannyiunk életének van tövise, ahogy Pál apostol mondja. Tehát vannak problémáink, gondjaink, lehetnek fájdalmaink, kérdéseink, amelyek böknek. Egy életprogram, hogy ezt tudatosan elviseljük. Annak ellenére, hogy minden embernek megvan a maga tövise, észrevenni a közösséget, annak szépségét, és igyekezni valóban jelen lenni a szeretteink életében. Emellett Isten jelenlétében lenni és megbékélten, elfogadva a tövisünket jelen lenni a saját magunk számára és a saját életünkben.

Heti gyakorlat

Arra hívunk benneteket ezen a héten, hogy gyertek össze baráti társaságotokkal vagy családotokkal, és játsszatok egy estét! Legyetek jelen egymás számára és engedjétek, hogy a benneteket körülvevő közösség öröme megerősítsen benneteket karácsony előtt.

Borítókép - Fotó: Stevanovicigor | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás