2022. 11. 22.

Kiút a krízisből

Krízisek mindannyiunk életében vannak, de nem mindegy, hogyan állunk hozzájuk. A hit a legmélyebb völgyön is át tud vinni, és a kihívás legyőzése által megerősödik az életbe és az önmagunkba vetett bizalom is. Erről szól a Montserrat jezsuita vlog legújabb adása, amelyben az  útravalót Hiba György jezsuitától, a Jezsuita Roma Szakkollégium lelkészétől, a heti gyakorlatot Nagy Bálint jezsuita atyától, a jezsuiták hivatásgondozójától hallhatjátok.

Hogyha beírjátok a Google-keresőbe, hogy krízis, több mindent fogtok találni. Például azt, hogy valami nagyon nehéz élethelyzetben, nagy nyomás alatt egy elakadás történik bennem; amikor azt érzem, hogy nincsenek jó eszközeim, jó megoldásom az előttem levő döntéseimhez. Ez nagyon meg tud szorongatni, rosszabb esetben teljesen leblokkol és kihozza belőlem azt, hogy elzárom magam az élettől, vagy teljesen elutasítom, és mindenféle tevékenységbe menekülök. A krízis egyik jelentése: válság.

Ugyanakkor a krízisben van lehetőség is: a fordulat. Amikor érzékelem, hogy ebben vagyok és képes vagyok megállni és ránézni, hogy mi ez. Ebben a megállásban benne van egyfajta bizalom, önmagam és az élet iránt, annak a bizalma, hogy ha ránézek, akkor meg tudom érteni, és tovább tudok lépni egy másik szintre. És ebben valami gyönyörű tud elkezdődni. Ahogy megnyílik a helyzet, felismerek új megoldási módszereket, és van erőm lépéseket tenni. Ez gyakran egyáltalán nem könnyű.

Vannak kapaszkodók, amelyek segíthetnek. Ha már oldottam meg nehéz helyzeteket, akkor vissza tudok rájuk emlékezni. Ha olyan emberek álltak mellettem, akik ebben tudtak támogatni, akkor most is kérhetem a segítségüket. Mindez benne gyökerezik egy sokkal mélyebb bizalomban: az Isten iránti bizalomban. És abban, hogy

hirdetés

Isten bízik bennem, és ezt megtapasztalhatom.

Az Istenbe vetett hit ad valami olyan plusz erőt, ami át tud vinni a legnehezebb részeken is. És ha átvitt és visszaemlékezem erre, akkor megerősödik a kettőnk kapcsolata, és ez megint tovább tud vinni.

A krízis az élet nehézsége, egy kihívás az életben. És minden egyes kihívástól – amelyen átmegyek – erősebb leszek. Megerősödik az életbe és az önmagamba vetett bizalmam, az Istenbe vetett hitem, és utána bele tudok állni egyre inkább a saját életembe, így tudok támasz lenni mások számára is, akik ezen mennek át.

Heti gyakorlat

A következő időszakra a gyakorlataink célja az lesz, hogy növekedhessen a bizalom az életünkben önmagunk és Isten iránt. Az egyik gyakorlat, amire hívunk, hogy nézzetek vissza az elmúlt időszakotokra, amikor át tudtatok menni egy krízisen, egy nehezebb időszakon: mi az, ami segített nektek ott? Figyeljétek – és ha segít, írjátok föl -, hogy mi az, ami segített átmenni ezen, mi volt az erőforrásotok, kik voltak veletek. Tanuljatok belőle és adjatok hálát! Hogyha akkor lehetséges volt, ma is lehetséges lesz.

A másik gyakorlatunk pedig, hogy vegyétek elő az evangéliumokat és keressétek meg az emmauszi tanítványok történetét. Talán emlékeztek rá, egy krízishelyzet: Jézus halála után két tanítvány gyalogol Emmausz felé, és arról beszélgetnek, ami velük történt. Össze vannak törve, és az úton melléjük szegődik Jézus, de nem ismerik még fel.  Ahogy olvassátok ezt a szentírási részt, arra kérlek titeket, hogy

engedjétek, hogy az Úr mellétek szegődjön.

Nem biztos, hogy fölismerjük most, de szívünknek ez a keresése talán egy szalmaszál, amibe bele tudunk most kapaszkodni. A rövid imádságaink még talán nem oldják fel azt a nehézséget, amelyben most vagyunk, de segítenek a következő lépésben, hogy a bizalmunk, a reményünk erősödhessen.

Borítókép - Fotó: Denys Bilytskyi | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás