2022. 11. 10.

Hit a szenvedés idején

„Az élet és a testi egészség Isten által ránk bízott drága ajándék, és mi ezt természetesnek tartjuk. De mi történik akkor, ha életünk egy pillanat alatt romba dől? Hogyan nézünk szembe a betegséggel és a szenvedéssel? Miként értékelődik át az élet egy ilyen küzdelem után? És hogyan segít mindebben a hit?” Az Agapé legújabb adását szemlézzük.

Vajon tabu beszélni a betegségeinkről, a szenvedéseinkről? – vetette fel Vágvölgyi Gergely műsorvezető. Győry Virág, a Family magazin főszerkesztője nemrég esett át egy daganatos megbetegedésen, és – mint mondja – ma már szívesen beszél erről, azért is, hogy erőt adjon másoknak. „Sokan megköszönik, hogy kimondtam azt, ami nekik is fáj, és nekem is nagyon felszabadító megosztani a történetem” – mondta.

Bolyki László zenész, lelkigondozó úgy látja, ma egy „kamuboldogság-kultuszban” élünk, folyamatosan az a téma, hogyan legyünk boldogok, és ebben zavaró, ha a szenvedés szóba kerül – persze ez csak a felszín, a szíve mélyén mindenki tudja, hogy ez hamis.

A valódi boldogsághoz sokszor a küzdelmeken, sebeken át vezet az út.

Holló András kerekesszékes tánctanár szerint más aspektusa is van annak, hogy kerüljük a szenvedés témáját. „Az emberekben tehetetlenséget szül, ha látnak valakit szenvedni és nem tudnak segíteni – ezt szokta mondani a feleségem is, amikor látja, hogy szenvedek. Ezért én úgy tekintek erre, hogy a szenvedés az Atyám és az én történetem – ez akkor igaz, ha egy életen át tartó állapotról beszélünk.” Hozzátette, a szenvedés által el tudunk jutni a mély, körülményektől független, istenkapcsolatban megélhető boldogsághoz.

hirdetés

„A szenvedés az élet része, és ha szembenézünk vele és megosztjuk azzal, akiben bízunk, az személyiségfejlődést, érettséget is hoz” – fogalmazott Lakatos Enikő kórházlelkész.

Győry Virág újságíró megosztotta, hogy amikor kiderült, hogy daganata van, az első kérdése az volt: „Miért engedted ezt meg, Istenem?” Talajvesztetté vált a hite a diagnózis után. „Isten azonban nem hagyott cserben és a helyzeten keresztül megmutatta, hogy ki Ő igazából”.

„Nekem az első kérdésem nem ez volt a motorbalesetkor, ami után kerekesszékbe kerültem, hogy miért engedte meg Isten, hanem, hogy én miért nem bírom elviselni, amit Isten úgy gondol, hogy el kell viselnem” – mondta Holló András. „Meg voltam róla győződve, hogy Isten nem fog erőmön felül megpróbálni, így azt láttam, hogy ezek szerint Ő erősnek tart engem. Az az életforma, amelyet a baleset előtt éltem, a lelki halálba vezetett volna – az Úr így megmentett önmagamtól, ez egyértelmű kegyelem.”

 „A diagnózisom előtt négy nappal nyilatkoztam azt, hogy akkor lehet hiteles keresztény életet élni, ha próbákon megyünk át – akkor még nem is tudtam, hogy hamarosan rám is egy ilyen próbatétel vár.

A betegség teljesen új alapokra helyezte a hitemet:

le kellett számolni az illúziókkal, fel kellett tenni nagyon kemény kérdéseket, de ami megszületik mindebből, az nagyon sokat ad” – jelentette ki Győry Virág.

Holló András szerint a szenvedés vezet el ahhoz a felismeréshez is, hogy Isten valóban bennünk él, és egyek vagyunk Vele, ez egy életre szóló megtapasztalás.

„Az egyik legmélyebb kérdésünk hívőként, hogyha Istent szolgáljuk, akkor Ő megóv-e minket a szenvedéstől. Erről szól Jób története is. A próbák által kiderül, hogy érdekházasságban élünk Istennel vagy szeretetkapcsolatban: az kell-e nekünk, amit ad, vagy Ő maga?” – tette fel a kérdést Bolyki László. Majd hozzáfűzte, Isten sokkal többet ad, mint amennyit elvesz.

A legfontosabb, amit Isten adni akar nekünk, az az őszinte kapcsolat Vele, és

Ő nem fél a nehéz kérdéseinktől

– szólt Győry Virág. Nézzük meg a Zsoltárokat, ott is minden szégyenérzet nélkül kérdez és vár válaszokat Dávid.

„Bátorság, türelem és mély alázat: ezeket fejleszti ki bennünk a szenvedés. Jézus is ezt mutatta be, ahogy a Gecsemáné-kertben imádkozott” – világított rá Lakatos Enikő. A kórházlelkész azt mesélte, sokszor az ateista emberek is Isten-élményekről számolnak be a szenvedésük közepette, és megtérnek. „Orvosilag nem megmagyarázható módon jobb lesz az állapotuk, ezt már sokszor megtapasztaltuk.”

„Nagyon sokszor adott erőt a harcaimban, hogy nem egy erőtlen Istenhez imádkozom, hanem a világmindenség Urához, aki képes csodákat tenni. Ebben olyan erő van, hogy az ember szíve beleremeg” – összegezte Győry Virág.

A teljes adást itt nézhetitek meg: 

Borítókép - Fotó: Leo Lintang | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás