2022. 10. 20.

Teremtésvédelem – mindannyiunk ügye

Már nemcsak a hírekből, hanem egyre többször a saját bőrünkön is tapasztaljuk, hogy valóban elért minket a klímaváltozás – így volt ez idén nyáron a súlyos aszályoknál is. Kelemen László atyával a 777 PODCAST Rólunk szól című adásában arról beszélgettünk, mit lehet tenni a mindennapokban azért, környezettudatosabban éljünk, mit jelent a teremtésvédelem, és miért érdemes ennek az értékrendjét már gyerekkorban átadni.

„Nagyon gyakran túrázom, és idén nyáron is kint voltam a gyerekekkel: lesújtó volt látni a szárazsásgot, azt, hogy a virágok leégtek, a fű kiszáradt: nem mehetünk el ezek mellett anélkül, hogy el ne gondolkodnánk” – mondta Kelemen László atya katolikus pap, hitoktató, aki egyúttal cserkész is.

„A teremtésvédelem mögött van egy lelkiség is, talán ez különbözteti meg leginkább a környezetvédelemtől, persze nagyon sok ponton kapcsolódik is a kettő. A teremtésvédelem arról szól, hogy az egész világ Isten ajándéka: a Szentírás is így kezdődik, hogy az ember tulajdonába adta a földet az Úr.

Ránk bízta, tehát felelősek vagyunk érte”

– hangsúlyozta Laci atya.

Októberben van a fák, növények és állatok világnapja, amely Assisi Szent Ferenc ünnepéhez kötődik, aki a Naphimnuszt írta – így még inkább fókuszba kerül ilyenkor a bolygónk megóvása. Laci atya hitoktatóként is igyekszik átadni a gyerekeknek a teremtésvédelem értékrendjét, ám erre az iskolai hittanórán sokkal kevésbé van lehetősége, mint korábban, amikor még a plébánián zajlott a hitoktatás. Az ott formálódott közösségek nem egyszer hétvégente is találkoztak, összefogtak és közösen szemetet szedtek, vagy csak kirándultak és gyönyörködtek a természet szépségében. „A katolikus tanításnak mindig része a lemondás, a böjt, a határaink megtapasztalása, ami összekapcsolódik a teremtésvédelemmel is” – tette hozzá.

Egyedül sokszor tétlennek és kevésnek érezzük magunkat a földünk megóvásáért folytatott harcban, de épp azért kell a közösségeinkben is foglalkozni a teremtésvédelemmel, hogy lássuk, nem vagyunk egyedül. Összefogással ráadásul a célok is könnyebben elérhetők.

Amikor a jövőképéről kérdeztük a papot, azt mondta: „Keresztényként az ember a reményét nem adhatja fel. Való igaz, hogyha csak a napi híreket nézzük, akkor ez a remény meginoghat, de újra és újra tudatosítanunk kell, hogy Isten a történelem Ura, az alfa és az omega, a kezdet és a vég. Az Ő kezében vagyunk és a gondviselésével kormányoz minket.

Én nagyon tudok bízni abban, hogy Isten minden rosszból valami jót tud kihozni”

– fogalmazott.

Gyakorlati tippek Laci atyától:

  • Gondoljuk át, hogyan közlekedünk! Biztos autóval kell mennünk? Vagy választhatjuk helyette a tömegközlekedést, biciklit, gyaloglást?
  • Óriási az élelmiszerpazarlás: gondoljuk át, milyen ételt dobunk ki, és mi az, ami később még felhasználható lenne!
  • A lejárt gyógyszereket, a használt elemeket, az elromlott elektronikai készülékeket ne dobjuk a kukába! Van lehetőség, hogy ezeket leadjuk, és biztonságos módon kezeljék.
  • Gondoljuk át, hogy nem pazarlunk-e a vízzel, az árammal, a fűtéssel! Lekapcsoljuk a villanyt ott, ahol nem használjuk? Ha elmegyünk otthonról, lejjebb tekerjük a fűtést? Elzárjuk a vizet fogmosás, mosogatás közben? Ezek most nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági szempontok is.

 

Borítókép - Fotó: Noblige | Dreamstime.com
777 PODCAST
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás