2022. 10. 19.

10 idézet a jó házasságról

Sok házasságról szóló idézet fellelhető az interneten, meg persze az esküvői – nem egyszer giccsbe hajló – képeslapokon, de valljuk be, ezek ritkán mutatják be a teljes valóságot. Mi most 10 olyan idézetet gyűjtöttünk össze a házasságról, amelyek értéket képviselnek – ajánljuk továbbgondolásra is!  

1. „Egy szép házasság olyan, mint egy szimfónia, ahol két dallam szól, de nem egymásba beleharsogva, hanem egymást erősítve. Egy szép házasság két embernek szinte emberfölötti remekműve.” (Székely János, teológus)

2. „Szeretni nem azt jelenti, hogy egymást nézzük, hanem, hogy együtt nézünk ugyanabba az irányba.” (Antoine de Saint-Exupéry)

3. „Mindenekelőtt az egymás iránti szeretet legyen kitartó bennetek, mert a szeretet sok bűnt elfedez.” (1Péter 4:8)

4. „A szerelem csak akkor szerelem, ha önfeláldozás.” (Tolsztoj)

hirdetés

5. „Azok, akik a házasságot visszafordíthatatlan kötelezettségnek tekintik, több lélektani munkát végeznek, hogy döntésük elégedettségérzetet adjon, mint azok, akiknek a házassági kötelékekkel kapcsolatos hozzáállása lazább. Ennek következtében, akik a »visszafordíthatatlan« házasságban élnek, elégedettebbek, mint azok, akik »visszafordíthatóban« élnek. Amint a visszafordítható házasságokat látjuk szétmenni, azt gondolhatjuk magunkról, milyen szerencsés volt az a pár, hogy rugalmas hozzáállással rendelkezett a házassági elkötelezettség tekintetében, ami aztán nem is működött. Viszont az már nem jut eszünkbe, hogy épp a rugalmas hozzáállás volt az oka a kapcsolat meghiúsulásának!” (Barry Schwartz, amerikai pszichológus)

6. „Ezért elhagyja a férfi atyját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté! Úgyhogy már nem két test, hanem egy. Amit tehát az Isten egybe kötött, ember el ne válassza.” (Máté 19:5)

 7. „A sikeres házasság nem annak köszönhető, hogy a “megfelelő” személlyel kötöttünk házasságot, “megfelelő” érzelmeket érzünk, “megfelelő” gondolatokat gondolunk, vagy akár “megfelelő” imádságokat mondunk el. Arról szól, hogy a megfelelő vagy helyes dolgokat tesszük – és kész.” (Mark Gungor)

8. „Nem hoz virágot, elfelejti az évfordulókat. Ezek apróságok, de ha összegyűlnek, meg tudnak mérgezni egy házasságot. Ezért tudatosan kell valamit kezdeni velük. A hiányaink egyébként is érdekesek a párkapcsolatainkban, mert sokszor ezek mozdítanak a másik felé, hogy vele végre teljes leszek. De persze a másik sose fogja tökéletesen betölteni a hiányainkat. Lehet, hogy csak húsz százalék marad betöltetlenül, de ha erre fókuszálunk, akkor idővel egyre jelentősebbnek tűnik minden apróság. Olyankor van a probléma, ha jön egy harmadik, aki pont ezekre a hiányokra figyel… és akkor tud robbanni a házasság. Milyen jó, ha tudatosan el tudja valaki engedni azt a húsz százalékot!” (Sterczer Hilda)

9. „A jó házasság alapja a sok beszélgetés.” (Dolhai Attila)

10. „Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik felemeli a társát.” (Préd. 4:9)

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Idézet
hirdetés

1 Komment

  • Válasz F 2022. 10. 23. 22:36

    A házasság lényege, hogy egy-egy 30 plusszos férfi és nő ül a fűben egy giccses háttér előtt, és látványosan boldogok, hiszen együtt nevelik fel, szeretetben, a két közös kutyájukat.
    Na most, csak mondom, ez NEM a keresztény családmodell.